Οπως είπε ο υπουργός, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η απόφαση για τα κριτήρια χορήγησης του νέου, αυξημένου επιδόματος θέρμανσης, το οποίο, όπως είπε ο υπουργός, θα δοθεί στο σύνολό του το 2019. Ειδικότερα, όπως τόνισε, με το νέο σύστημα προβλέπεται η καταβολή προκαταβολής για τους δικαιούχους ώστε να μπορούν να πάρουν καύσιμα, ενώ και η εξόφληση θα γίνει πριν από το τέλος του χρόνου, καταργώντας την παράδοση που θέλει τη δεύτερη δόση του επιδόματος να εξοφλείται στις αρχές του καλοκαιριού.
Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι, εκτός από το ύψος του επιδόματος, θα υπάρξουν αλλαγές και στην κατανομή του σε περιοχές, ενώ απέφυγε να πει αν θα αυξηθούν οι δικαιούχοι.
Στην ίδια λογική, ο υπουργός Οικονομικών, αφού επανέλαβε πως το επίδομα που δόθηκε ως 13η σύνταξη θα μετατραπεί σε μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων, δεν απέκλεισε ούτε για φέτος το ενδεχόμενο διανομής ενός κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του χρόνου. Οπως είπε συγκεκριμένα, «αν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος στο τέλος του χρόνου, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί ένα βοήθημα στο τέλος του χρόνου».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της προθεσμίας για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία, την οποία χαρακτήρισε πετυχημένη. Οπως είπε, πάνω από 700.000 φορολογούμενοι υπέβαλαν αίτηση για τη ρύθμιση, συνολικών οφειλών ύψους 7,2 δισ. Οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις είναι περίπου 453.000, ενώ το ποσό που έχει ρυθμιστεί φτάνει τα 4,2 δισ. ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε πως μπορεί τα μεγέθη αυτά να φαίνονται μικρά σε σύγκριση με τα 4,2 εκατ. φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει πως περίπου 1,7 εκατ. φορολογούμενοι έχουν οφειλές κάτω από 250 ευρώ, και άρα δεν συμφέρει να μπουν στη ρύθμιση.
Σε συνέχεια της ρύθμισης των 120 δόσεων, θα έρθει από τον επόμενο χρόνο νέα πάγια ρύθμιση, που, αντί για 12 έως 24 δόσεις, θα δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών από 24 έως σε 48 δόσεις. Οπως είπε ο υπουργός, η ρύθμιση θα έχει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά θα είναι καλύτερη από τη σημερινή 12μηνη ρύθμιση.
Τραμπ στο Νταβός: Ελάτε να παράγετε προϊόντα στις ΗΠΑ, αλλιώς θα σας βάλω δασμούς
ΣτΕ συντάξεις
Σχετικά με τις ανατροπές που φέρνει η απόφαση του ΣτΕ στις ασφαλιστικές εισφορές και τις αναδρομικές υποχρεώσεις που δημιουργεί, ο υπουργός Οικονομικών κράτησε αποστάσεις. «Εχουμε περιλήψεις των αποφάσεων του ΣτΕ. Δεν έχουμε τις αποφάσεις. Αποδεικνύουν την προχειρότητα και την εμμονή της προηγούμενης κυβέρνησης. Οταν έχουμε τις πλήρεις αποφάσεις, θα τις σεβαστούμε και θα τις αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης.
Εχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το πώς και το πότε θα εφαρμοστούν εξαρτάται από τις αποφάσεις. Για όσους δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ανέφερε ότι θα εκτελεστεί η δικαστική απόφαση που αφορά όλους τους συνταξιούχους. Δεν μπορεί κάποιος να μιλάει επί κειμένων που δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα», είπε.
Κατάργηση των τεκμηρίων μετά την πλήρη ψηφιοποίηση των ελέγχων
Από το βήμα του 6ου Tax Law Forum ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος επανέφερε το ενδεχόμενο της κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης, όταν όμως έχει επέλθει πλήρης ψηφιοποίηση των ελέγχων και της ανταλλαγής παραστατικών.
Ειδικότερα, είπε ότι μετά την υλοποίηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό για το 2020 θα προχωρήσουν και τα επόμενα μέτρα του προγράμματος της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τη μείωση των φόρων. «Παράλληλα με αυτές τις άμεσες ρυθμίσεις, θέτουμε και μεσοπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι ως προς την υλοποίησή τους κινούνται χρονικά εντός των ορίων της θητείας αυτής της κυβέρνησης», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, για να προσθέσει: «Πρόκειται για τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης στη φορολογία εισοδήματος. Ενα μέτρο που συνδέεται με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των έμμεσων τεχνικών ελέγχων. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος της τετραετίας».
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, τάχθηκε υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης του συνόλου του φορολογικού μηχανισμού. Οπως είπε, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα δώσει θετικό πρόσημο αξιοπιστίας και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αυτών θα μας εντάξει σε μια πορεία πολύ λίγων κρατών, τα οποία έχουν να προσφέρουν ένα πλήρες ηλεκτρονικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να έχουμε ηλεκτρονικά την έκδοση για το φόρο της μεταβίβασης ακίνητων». Σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ σημαντικό μαζί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να υπάρξει και μια αλλαγή νοοτροπίας στο μηχανισμό μας». Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην επιβολή σωρείας προστίμων που ακυρώνονται από τα δικαστήρια.
Από την έντυπη έκδοση