Περισσότερο ενδεικτικό του νέου σκηνικού είναι η έλλειψη κάποιας αυστηρής ή δραματικής αναφοράς στο «κενό» ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ που εντοπίστηκε κατά το τριήμερο των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα ώστε να εφαρμοστούν στο σύνολο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των θεσμών έδειχναν να αντιμετωπίζουν τη διαφορά αυτή ως φυσιολογική και να αναμένουν ότι θα κλείσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που θα πρέπει η Ελλάδα να στείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Ε.Ε. ή το αργότερο όταν συνταχθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.
Αυτό που εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από τους θεσμούς έχει να κάνει με το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις και το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμμετείχε ενεργά με προτάσεις για όλα τα θέματα, έστω κι αν σε ορισμένους τομείς παραμένουν κενά γιατί δεν υπάρχουν ακόμη όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Κατεβάζουν το πήχυ
Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό τομέα και ειδικότερα το ζητούμενο που είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι πως για το 2019 ο στόχος θα επιτευχθεί χωρίς δυσκολία.
Ειδικά για τον προϋπολογισμό του 2020, οι Ευρωπαίοι ως πρώτη εκτίμηση βλέπουν μια «τρύπα» της τάξης του 0,55% του ΑΕΠ ή περίπου 1 δισ. ευρώ. Πριν από μερικές βδομάδες εκτιμούσαν ότι θα είναι μεγαλύτερη, τώρα κατεβάζουν τον πήχυ της απόκλισης. Μάλιστα διευκρινίζουν ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη και θα περιμένουν μια σειρά από στοιχεία από την κυβέρνηση για την πορεία των εσόδων και την ανάπτυξη. Ο χρονικός ορίζοντας για την εξεύρεση ενός κοινού τόπου είναι καταρχήν τα μέσα του επόμενου μήνα, όπου η κυβέρνηση οφείλει θεσμικά να στείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 στην Κομισιόν. Ωστόσο, παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν μέχρι την οριστική υιοθέτηση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο.
«Κούρεμα»
Στο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων (των πιο ακριβών) του ΔΝΤ, την τελική απόφαση θα τη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο απαιτείται πολιτικά το πράσινο φως των κρατών μελών. Ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει δημόσια ότι υποστηρίζει το αίτημα της κυβέρνησης γιατί οδηγεί σε ελάφρυνση του χρέους και συνεπώς αναμένεται να εισηγηθεί απόψε να γίνει δεκτό.
Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, τα κράτη μέλη υποστηρίζουν το ελληνικό αίτημα, που σημαίνει ότι θα πάρει πλέον τον δρόμο του. Εκτός από το Δ.Σ. του ESM θα πρέπει η απόφαση να επικυρωθεί και από κάποια κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, ενώ η εκτίμηση είναι πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Κρίσιμες συνεδριάσεις
Οι περισσότερες εκκρεμότητες αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου με την υποβολή του σχεδίου προϋπολογισμού του 2020, ενώ θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο η έκθεση της 4ης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, η οποία θα επικυρωθεί πολιτικά στο Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου. Στη ίδια συνεδρίαση θα αποφασιστεί και το θέμα της επόμενης δόσης της επιστροφής των κερδών στην Ελλάδα από ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών μελών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.
Στο μεταξύ στην τριμηνιαία έκθεσή του το Ελληνικό Δημοσιονομικό συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι είναι εφικτός ο στόχος «για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019». Και τούτο, «παρά τα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα που θεσπίστηκαν τόσο τον Μάιο του 2019 (χορήγηση “13ης σύνταξης”, αναπροσαρμογές στις συντάξεις χηρείας, μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ) όσο και τον Ιούλιο του 2019 (διεύρυνση μειώσεων ΕΝΦΙΑ), τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019-2022».
Από την έντυπη έκδοση