Μαζί θα εξεταστούν και οι λεπτομέρειες του ελληνικού αιτήματος για τη χρήση των εσόδων από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s) ως μέρους το πρωτογενούς πλεονάσματος όπως έχει το οικονομικό επιτελείο από τον Ιούλιο. Ο στόχος είναι να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 1,2 δισ. τον χρόνο από το 2020 έως και το 2022 ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι ελαφρύνσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο χρόνο αλλά και για να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (μείωση του ΕΝΦΙΑ, βελτίωση ρύθμισης 120 δόσεων) δεν επηρεάζουν την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ο οποίος επιτυγχάνεται χωρίς δυσκολία.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για το 2019 λόγω υποεκτέλεσης δαπανών έχουν δημιουργήσει προσδοκίες και για πρόσθετα θετικά μέτρα, όπως για παράδειγμα ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.
Επειδή όπως εκτός από τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο υπάρχουν και επισφάλειες όπως οι δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά, καθυστερούμενες προσλήψεις του 2019 αλλά και η κάλυψη υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ, θα πρέπει σε αυτήν τη φάση να γίνει ένα ξεκαθάρισμα για τα τελευταία περιθώρια του 2019.
Την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG) θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης μετά τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα καθώς και των στόχων και των υποχρεώσεων της χώρας μέχρι και το τέλος του χρόνου. Εκεί θα γίνει και η πρώτη συζήτηση για το αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των 2,8 δισ. από τα συνολικά 8,9 δισ. που χρωστά στο ΔΝΤ.
Από την έντυπη έκδοση