Η τέταρτη αξιολόγηση ξεκίνησε χθες με την παρουσία των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών -και- στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η χρήση των κερδών από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες θα είναι ένα από τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης για τον προϋπολογισμό του 2020.
Αρμόδιες πηγές του ΓΛΚ τόνιζαν χθες ότι το 1,2 δισ. ευρώ που έχει αποφασιστεί να εισπράττει η Ελλάδα κάθε χρόνο μέχρι και το 2022 δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα κατευθυνθεί για παραγωγικές επενδύσεις ή για μείωση του χρέους.
Το ποσό αυτό δεν είναι τελείως ανεξάρτητο από την εφαρμογή που αφορούν μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό. Με αυτήν την έννοια μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου που το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή και πολύ περισσότερο ως τις 15 του επόμενου μήνα, που θα σταλεί και στην Commission, το θέμα με τα ANFA θα πρέπει να έχει κλείσει.
Καμία… τρύπα
Πάντως σε ό,τι αφορά το 2019 οι θεσμοί έχουν ανακαλέσει τις πρώτες παρατηρήσεις τους περί δημοσιονομικού κενού λόγω των μέτρων του Μαΐου από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε χθες βέβαιος ότι «με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο ετήσιος στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί».
Θετικά νέα
Η δήλωση βασίστηκε και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου για το οποίο το ΓΛΚ καταγράφει υπέρβαση στα καθαρά έσοδα κατά 486 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου.
Η υπέρβαση κατά περίπου 50% (πάνω 200 εκατ. ευρώ) οφείλεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων δίνει αισιόδοξα μηνύματα μέχρι και το τέλος του χρόνου καθώς τον Αύγουστο αναμενόταν η πρώτη σημαντική επίδραση στον ΦΠΑ από τις μειώσεις του βασικού έμμεσου φόρου τον περασμένο Μάιο.
Μαζί με την υστέρηση κατά 965 εκατ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών φτάνει το πρωτογενές πλεόνασμα να υπερβαίνει το στόχο κατά 3,2 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 2,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 273 εκατ. ευρώ.
Αρμόδιες πηγές του ΓΛΚ τόνιζαν χθες ότι με ένα πρώτο έλεγχο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμεύσει σε δαπάνες τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ που δεν θα γίνουν μέσα στο χρόνο και άρα θα εμφανίζονταν στο πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει αλλά οι ίδιες πηγές απέφευγαν να ανοίξουν συζήτηση για νέες παροχές πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί. Οπως τόνιζαν υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες όπως οι δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά ή η ΔΕΗ ,που μπορούν να φέρουν μικρές ή μεγάλες δημοσιονομικές ανατροπές.
Εστάλη το αίτημα για αποπληρωμή του ΔΝΤ
Λίγες ώρες μετά την επίσημη ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στους ομολόγους τους στο Eurogroup έστειλε τις επίσημες επιστολές προς τον ESM και τον EFSF με τις οποίες γνωστοποιούσε την πρόθεση της Ελλάδας για εξόφληση 2,8 δισ. ευρώ από τα περίπου 9 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ.
Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:
- Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.
- Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.
- Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.
- Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Από την έντυπη έκδοση