Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα γίνουν το 2018, ενώ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν.
Η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, ενημέρωσε χθες την κυβέρνηση πως δεν θα μπορεί να βρίσκεται στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα και αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη Κυριακή.
Η κυβέρνηση επιθυμεί, πάντως, η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους.
Σε δύο… ταμπλό
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να πιέσουν για νέο βαρύ «πακέτο» μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και το φορολογικό.
Η κυβέρνηση με το «συμπληρωματικό Μνημόνιο» που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε αλλαγές προς την κατεύθυνση του περαιτέρω περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων, μέσω της απελευθέρωσης των απολύσεων, της θέσπισης περιορισμών στο δικαίωμα της απεργίας και της πλήρους και οριστικής κατάργησης των τριετιών.
Φορολογικό σοκ
Επίσης, ανέλαβε δεσμεύσεις και για περαιτέρω αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, οι οποίες προβλέπουν:
1 Επανεξέταση όλων των κινήτρων που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωμάτωση σε ενιαία νομοθεσία των φοροαπαλλαγών, με ταυτόχρονη κατάργηση εκείνων που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.
2 Αναθεώρηση του καθεστώτος προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του κλάδου της ναυτιλίας.
3 Παράταση μέχρι το 2018 της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
4 Απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος και διασφάλιση της συνοχής της φορολογικής βάσης για το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων.
5 Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών, η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.
6 Ανάπτυξη του νέου φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σ’ αυτά.
7 Επανεξέταση και αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Θα περιλαμβάνει αλλαγές στις διαδικασίες για την αναγκαστική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
8 Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτων που δημιουργούνται σε offshore χαρτοφυλάκια ιδιωτών.
9 Απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον ΦΠΑ.
10 Εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.
11 Επιτάχυνση της είσπραξης των προστίμων για ανασφάλιστα οχήματα, οχήματα που δεν πέρασαν από τεχνικό έλεγχο και παράνομη χρήση συχνοτήτων.
12 Αυτοματοποίηση διαδικασιών κατασχέσεων σε βάρος των ασυνεπών οφειλετών.
Στην ατζέντα
Στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση περιλαμβάνονται επίσης και τα ακόλουθα θέματα:
* Η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας κατέστησε σαφές στο ανακοινωθέν του ότι το διοικητικό συμβούλιο του νέου Ταμείου θα πρέπει να επιλεγεί άμεσα, προκειμένου ο φορέας αρχίσει να λειτουργεί πριν από το τέλος του έτους.
* Η πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2017 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ). Εκεί η κυβέρνηση θα επαναφέρει το αίτημα για πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από το 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και το ΔΝΤ θα πιέσει για περισσότερα μέτρα.
* Η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα «κόκκινα» δάνεια.
* Παρεμβάσεις στο Δημόσιο, που θα περιλαμβάνει αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας και νέο καθεστώς αξιολόγησης.
* Μέτρα στον τομέα της Δικαιοσύνης, με σημαντικότερο τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
* Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
* Η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2017.
* Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού και η επέκταση των μέτρων για την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων.
* Τα κυβερνητικά αιτήματα για «πάγωμα» οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και η καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων για την επέκταση της χρήσης «πλαστικού» χρήματος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου