Η Γερμανία για να ρίχνει το φταίξιμο στην Ελλάδα για την καθυστέρηση της αξιολόγησης και να μπορεί να έχει άλλοθι για την αναβολή της συζήτησης του χρέους. Το ΔΝΤ για να αποφύγει μια απευθείας σύγκρουση με την Ευρώπη, με άλλοθι και αυτό την καθυστέρηση της αξιολόγησης.
Σε καθαρά ρεαλιστικό επίπεδο υπάρχει ένα μεγάλο μέρος από τα 33 προαπαιτούμενα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης που μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα και να μεταφέρουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πολύ μετά το τέλος Νοεμβρίου, λέει, δημόσια, ο υπουργός Οικονομικών. Τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης, που ξεκινά από την αρχή της εβδομάδας, θα είναι τα εξής:
1 Το θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας όπου θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για το τι θα πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα.
2 Η σύσταση και λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Κύριας Ασφάλισης ΕΦΚΑ ως συνέχεια εφαρμογής του ασφαλιστικού είναι μια ακόμη πρόκληση για το υπουργείο Εργασίας.
3 Η σύσταση και λειτουργία του Υπερταμείου θα είναι ένα ακόμη μεγάλο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, με δεδομένο ότι με τα 15 προαπαιτούμενα έγινε μόνο μια αρχή.
4 Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών που θα αφορά στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια έχει πολλά νομικά προβλήματα να λύσει πριν μπει σε εφαρμογή. Γενικότερα, το θέμα της εκκαθάρισης των δανείων θα είναι ένα από τα βασικά της δεύτερης αξιολόγησης.
5 Το θέμα των ειδικών μισθολογίων, το οποίο σε επίπεδο υπουργείων κινείται ακόμη στις… προτάσεις. Τα νέα ειδικά μισθολόγια θα τεθούν υπόψη σε επίπεδο θεσμών πριν ληφθούν τελικές αποφάσεις.
6 Το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού αλλά και η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείου είναι θέματα που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις ακόμη και εντός της κυβέρνησης.
7 Το θέμα της οριστικής τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι ένα ακόμη θέμα τριβής. Στις υποχρεώσεις της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβάνεται η εκπόνηση σχεδίου για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμών οφειλών μέχρι και το τέλος του 2017 και η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που θα θεωρεί ληξιπρόθεσμες οφειλές όσες καθυστερούν πάνω από 30 ημέρες.
8 Η αναμόρφωση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών (ΡΑΕ, Επιτροπής Ανταγωνισμού, ΕΕΤΤ κ.λπ.) θα είναι ένα ακόμη σοβαρό θέμα της επόμενης αξιολόγησης.
9 Η οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020, με αιχμή την αποτύπωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα 2019 και 2020, τα οποία το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι θα πρέπει να είναι χαμηλότερα από το 3,5% του ΑΕΠ.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής