Το βάρος του χρέους είναι σημαντικά πιο βιώσιμο τώρα, δεδομένης της εκτεταμένης ελάφρυνσής του από την Ευρωζώνη, αλλά θα παραμείνει υψηλό για πολλά χρόνια, αναφέρει ο οίκος.
Η συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και μία συνετή στάση δημοσιονομικής πολιτικής θα απαιτηθούν για να διατηρηθεί η στήριξη των πιστωτών της Ευρωζώνης και η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περιορίζεται σήμερα από το αυξημένο βάρος του χρέους της, τις μόνο μέτριες προοπτικές ανάπτυξης και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα, σημειώνει ο οίκος σε ετήσια έκθεσή του. Η νέα κυβέρνηση έχει κάνει την προεκλογική εκστρατεία της σε μία πλατφόρμα αύξησης των επενδύσεων και μείωσης του υψηλού φορολογικού βάρους, που θα μπορούσαν πράγματι να ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, προσθέτει.
«Η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της Ευρωζώνης, που περιλαμβάνουν μία συνετή δημοσιονομική στάση, θα απαιτηθεί για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα», δήλωσε η Κάθριν Μιλμπρόνερ, υψηλόβαθμη αντιπρόεδρος του Moody’s και συντάκτης της έκθεσης. «Αν και αναμένουμε ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει πολύ υψηλό και η Ελλάδα είναι πιθανόν να χρειασθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.
Στα ισχυρά σημεία της Ελλάδας πιστωτικά περιλαμβάνονται ο σχετικά πλούσιος πληθυσμός της, ένα ευνοϊκό προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία, παρά το βάρος του χρέους, και η σημαντική στήριξη από την Ευρωζώνη. Ο τραπεζικός τομέας είναι σε τάση βελτίωσης, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειώνονται, αν και από ένα πολύ υψηλό επίπεδο.
Ο οίκος αναφέρει ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμισθεί, αν η νέα κυβέρνηση συνέχιζε να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγούσαν σε ένα βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα και ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα εύρωστα δημόσια οικονομικά. Ταχύτερες από το αναμενόμενο βελτιώσεις της υγείας του τραπεζικού τομέα θα ήταν επίσης θετικές. Καθοδικές πιέσεις στο αξιόχρεο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και να αντιστρέψει προηγούμενα συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις ή αν αναδύονταν ξανά εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές, σημειώνει ο οίκος.
Reuters: Ρεκόρ στα ελληνικά ομόλογα – Κάτω από το 2% οι αποδόσεις
Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα κάτω από το επίπεδο του 2%, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το κόστος δανεισμού για μια οικονομία που κάποτε βρέθηκε αντιμέτωπη με μια χαώδη έξοδο από την ευρωζώνη είναι φθηνότερο από αυτό των ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία και αγορά ομολόγων του κόσμου.
Τι γίνεται με τα γερμανικά ομόλογα
Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρασύροντας πτωτικά τις αποδόσεις και άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς μια σειρά από αποθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν προετοιμάζουν το έδαφος για τη σημερινή συνεδρίαση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος επιδεινώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ινστιτούτου Ifo που ανακοινώθηκε σήμερα. Χθες, η έρευνα για τον προκαταρκτικό δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλη την ευρωζώνη ήταν πολύ ασθενέστερη από την αναμενόμενη αυτό τον μήνα.
Αν και η πλειονότητα των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters αναμένουν μείωση των επιτοκίων μόνο τον Σεπτέμβριο, τα αδύναμα στοιχεία έχουν εντείνει τις πιέσεις στους αξιωματούχους της ΕΚΤ και έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ακόμα περισσότερο σε αρνητικό έδαφος. Σήμερα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των μείον 44,3 μονάδων βάσης.