Μιλώντας στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaft’s Woche» o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις εξέφρασε την ανησυχία του για την Ελλάδα καθώς, όπως είπε, «είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που παραμένει σε πρόγραμμα ενώ το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία», αφήνοντας έτσι αιχμές για την ταχύτητα και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται από την Ελλάδα.
Ωστόσο ο κ. Ντομπρόβσκις (ο οποίος πιστώνεται στο περιβάλλον του Βερολίνου) έσπευσε να δώσει και μια αισιόδοξη νότα σημειώνοντας τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η οποία, όπως είπε, υπολογίζεται ότι θα έχει τρία θετικά τρίμηνα για το 2016, πορεία που θα συνεχιστεί και για το 2017.
Ερωτώμενος για το θέμα των ημερών, δηλαδή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ντομπρόβσκις παρέπεμψε την όποια συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος η οποία, όπως είπε, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο.
Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει, όπως και στη δεύτερη αξιολόγηση, καθυστέρηση αντίστοιχη αυτής της πρώτης αξιολόγησης. «Συζητούμε με το ΔΝΤ και σίγουρα θέλουμε να βρίσκεται εντός του προγράμματος… Θα το συζητήσουμε μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης που αναμένεται να είναι μέσα στο φθινόπωρο. Είναι πάντως δύσκολο να κάνουμε από τώρα προβλέψεις. Η πρώτη αξιολόγηση έπρεπε να είχε τελειώσει από τον Νοέμβριο και τελείωσε τον περασμένο Ιούνιο», είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι περιμένει και πάλι καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση.
Πρώτα το χρέος
«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές ανάγκες μέσω των αγορών ούτε να μπει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς προηγούμενη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους», επισήμανε χθες, ενώπιον της Ευρωβουλής, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
Σε ειδική συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο κ. Κερέ έκανε εκτενείς αναφορές στο θέμα του χρέους, απαντώντας και σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Στην εισαγωγική του ομιλία, αφού υπενθύμισε ότι η κεντρική τράπεζα έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει μπροστά εάν δεν ανταποκριθούν όλοι στις δεσμεύσεις τους, η κυβέρνηση εφαρμόζοντας πιστά το πρόγραμμα και οι εταίροι διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Μόνο έτσι, συνέχισε, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές, ενώ χρειαζόμαστε και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ερωτηθείς σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είπε ότι η ΕΚΤ εξετάζει πιθανές αγορές ελληνικών ομολόγων, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόοδο που θα γίνει σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Για το ρόλο της ΕΚΤ είπε ότι δεν συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, γιατί πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα που αφορά το Εurogroup και τον πρόεδρό του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Εμείς με την ιδιότητα του μέλους των θεσμών συμμετέχουμε στις τεχνικές συζητήσεις και δίνουμε τις συμβουλές μας», είπε. Μάλιστα, διέψευσε δημοσιεύματα που έφεραν τους εκπροσώπους των θεσμών, που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, να διαφωνούν μεταξύ τους, λέγοντας ότι ο ίδιος συμμετείχε σε αυτή τη συνάντηση, στην οποία το κλίμα δεν ήταν καθόλου ανησυχητικό, και πως η συζήτηση πήγε πολύ καλά.
Σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, είπε ότι εάν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμος δανεισμός από τις αγορές. Για τον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα, που αφορά άμεσα την ΕΚΤ, ο κ. Κερέ σημείωσε ότι η ρευστότητα των τραπεζών βελτιώνεται, αν και με αργό ρυθμό, και πως οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν με υψηλής ποιότητας εγγυήσεις. Επεσήμανε επίσης τη σημασία της ταχείας εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων χαρακτηρίζοντάς την βασική προϋπόθεση για την πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.
Σε ερώτηση για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, υπογράμμισε ότι ο νόμος Κατσέλη και η νέα νομοθεσία για την προσωρινή εξαίρεση της πρώτης κατοικίας αξίας κάτω των 140.000 ευρώ επιτρέπουν στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ωστόσο, είπε ότι η προστασία πρέπει να είναι προσωρινή γιατί δημιουργεί υπερβολικά βάρη στις τράπεζες και πως υπάρχουν άλλοι τρόποι προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών όπως το ελάχιστο εισόδημα.
Ο κ. Κερέ χαρακτήρισε τις ελληνικές τράπεζες «φερέγγυες» ακόμη και σε αρνητικό σενάριο, ενώ είπε ότι η κερδοφορία είναι μια πρόκληση, η οποία συνδέεται και με τα κόκκινα δάνεια. Τέλος, για την κοινωνική κατάσταση, αναγνώρισε ότι από το 2010 τα προγράμματα εφαρμόστηκαν στη βάση μακροοικονομικών σεναρίων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «διαφύγει της προσοχής το κοντινό», δηλαδή οι κοινωνικές επιπτώσεις του προγράμματος. Εκ του αποτελέσματος θεωρεί ότι θα έπρεπε μαζί με το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει ειδίκευση στο θέμα, και σημείωσε ότι χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας για την ελληνική κοινωνία, όπως το ελάχιστο εισόδημα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου