Ο νέος «τσάρος» εμφανίστηκε συναινετικός σχετικά με τους προκατόχους του: «Η οικονομία αποδεδειγμένα πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις, τα ανοιχτά προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και οι βόμβες με αναμμένα τα φιτίλια υπαρκτές, δεν θα μηδενίσω το έργο των προκατόχων μου διαχρονικά», είπε ο υπουργός Οικονομικών για να συνεχίσει: «Δεν θα πω το σύνηθες, δηλαδή ότι παραλαμβάνουμε “καμένη γη”, αυτή την προσέγγιση πρέπει να την εξoστρακίσουμε από τη δημόσια ζωή. Δεν ωφελεί τη χώρα, δεν ωφελεί τους πολίτες. Θα κρατήσουμε τα όποια θετικά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά».
Επίσης έκανε έκκληση και στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, ανεξάρτητα από την πολιτική τους αφετηρία, να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό το επόμενο διάστημα.
Στη συνέχεια πέρασε στις προτεραιότητές του λέγοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και υφυπουργοί Θόδωρος Σκυλακάκης (αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική), Απόστολος Βεσυρόπουλος (αρμόδιος για τα έσοδα) και ο Γιώργος Ζαββός (αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά) θα επιδιώξουν να μειώσουν τις αβεβαιότητες, να περιορίσουν τους κινδύνους, να προσελκύσουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας.
«Κεντρική επιδίωξή μας είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη με υγιή, δημόσια οικονομικά και ευσταθή τραπεζικό τομέα. Θα προχωρήσουμε στην ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα προωθήσουμε την παραγωγή, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την προσαρμοστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού υποδέχθηκε νωρίτερα και ενημέρωσε τους διαδόχους του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, έδωσε τη δική του περιγραφή για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας. Οπως είπε, σταθερή βάση που δίνει ένα καθαρό διάδρομο 15 ετών είναι η συμφωνία για το χρέος που μειώνει τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες στο 10% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, γεγονός που δίνει «έναν αέρα για να μπορεί αυτή η χώρα να πάει μπροστά και για την ανάπτυξη που και εσείς και εμείς θέλουμε, θα δίνει την ευκαιρία για την αποκατάσταση υψηλών και σταθερών ρυθμών ανάπτυξης».
Θύμισε επίσης και το δημοσιονομικό μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, το οποίο όπως είπε είναι πάντα χρήσιμο, καθώς υπάρχουν πάντα μαύρα σύννεφα στην Ευρώπη για την ανάπτυξη, οπότε είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί κατά κάποιον τρόπο να χρησιμοποιηθεί, αλλά και ένα μέρος να μη χρησιμοποιηθεί για να υπάρχει για το μέλλον.
Ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του τον τέως αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος έμεινε μακριά από το πάνελ, αλλά και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Παράλληλα έπλεξε και το εγκώμιο των υπαλλήλων. «Yπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι που δούλεψαν πάρα πολύ και νομίζω, αν συνεχίσει αυτό, μπορεί να αλλάξει και η εικόνα που έχει ο κόσμος για το Δημόσιο, που εμείς στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν στηριχθήκαμε σε outsourcing, σε υπερεργολαβίες, αλλά στο ίδιο το δυναμικό του υπουργείου, που πρέπει να σας πω, κ. Σταϊκούρα, είναι εξαιρετικό και πρέπει να βασιστείτε σε αυτό», είπε απευθυνόμενος στον νέο υπουργό.
Οι επόμενες κινήσεις
Μετά την παράδοση και παραλαβή των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών έγινε χθες γνωστό ότι η Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους μεταφέρεται από το πρώην Οικονομίας και Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομικών και θα υπαχθεί υπό την εποπτεία του υφυπουργού αρμόδιου για τα χρηματοπιστωτικά Γιώργου Ζαββού.
Ο τελευταίος χθες το απόγευμα παραβρέθηκε μαζί με τον κ. Σταϊκούρα στη συνάντηση γνωριμίας που είχε ο επικεφαλής της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Τραπεζών (SSM) κ. Αντρέα Ενρία, όπου συζητήθηκαν κυρίως τα στρατηγικά σχέδια της κυβέρνησης για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων, που είναι σήμερα και το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας.
Τις επόμενες μέρες το «κουαρτέτο» της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να ενημερωθεί αναλυτικά για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Αθήνα και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και οι επικεφαλής των ομάδων της Ε.Ε. Ντέκλαν Κοστέλο και του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν. Ολοι τους έχουν την πρόθεση να συναντηθούν με στελέχη της κυβέρνηση και ιδιαίτερα με το οικονομικό επιτελείο πριν ανοίξει ο κύκλος της 4ης αξιολόγησης το φθινόπωρο, αλλά και της καθυστερημένης αξιολόγησης από το ΔΝΤ.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου θα είναι να πάρουν την έγκριση για την κατάθεση μέσα στις επόμενες εβδομάδες (ο προγραμματισμός είναι μέχρι και τις 10 Αυγούστου) του νομοσχέδιου που θα θεσμοθετεί τις μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει η Ν.Δ. σε ορίζοντα τετραετίας, αλλά και κίνητρα επενδύσεων.
Παράλληλα βέβαια το οικονομικό επιτελείο θα επιφορτιστεί να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό τον Προϋπολογισμό του 2020 μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2020-2023.
Από την έντυπη έκδοση