Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης
Τα δεδομένα δείχνουν πως η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει αριστερή αντιδραστική στροφή στο παρά πέντε των εκλογών προκειμένου να συσπειρώσει το ακροατήριό της που την ανέδειξε στην εξουσία. Η κίνηση αυτή έρχεται ενάντια στην εκσυγχρονιστική στροφή που προσπαθεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με το βλέμμα στην επόμενη μέρα (βλ. δημιουργία νέου προοδευτικού κόμματος στον χώρο της κεντροαριστεράς).
Υπό άλλες συνθήκες η συγκεκριμένη ΚΥΑ θα έπρεπε να εκδοθεί υπό νέα πολιτική πραγματικότητα στην χώρα μιας και απέχουμε ελάχιστα 24ωρα πριν από την κάλπη.
Την «αριστερή» στροφή της κυβέρνησης στο Ελληνικό, στο παρά ένα των εκλογών, υπογραμμίζουν και οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. Έκαναν μάλιστα λόγο για συνεργασία Ν.Δ. και Lamda…
Ο κ. Φλαμπουράρης έκανε λόγο για συνεργασία της Lamda Development με τον κ. Μητσοτάκη, η οποία συνεχίζεται και εντείνεται, ενώ ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε «μια εταιρεία, σε προφανή συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, που επιδιώκει να αλλάξει εκ νέου τη σύμβαση υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».
Από πλευράς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει την δέσμευσή του και να δώσει πνοή στην περιοχή αλλά και στην ελληνική οικονομία χάρις στις 60.000 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε ποτέ αυτό το έργο. Νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα κάνει δύσκολη την ζωή μας την επόμενη μέρα. Τους λέω να μην χάνουν τον χρόνο τους. Αυτή η ΚΥΑ θα ανακληθεί την επομένη μέρα που θα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός και το έργο αυτό θα γίνει και θα ολοκληρωθεί», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ουσιαστικά καθιστά το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) απόλυτους ρυθμιστές των επενδύσεων που θα γίνουν στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό.
Για την συγκεκριμένη εξέλιξη η Labda Development εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως πριν ξεκινήσει μια οποιαδήποτε κατασκευή στο ακίνητο, η εταιρεία θα πρέπει να λάβει γνωμοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό, οι ρυθμοί υλοποίησης μιας επένδυσης ύψους 4-5 δισ. ευρώ θα μπουν στους ρυθμούς λήψης αποφάσεων του ΥΠΠΟ και του ΚΑΣ.
H Lamda κάνει ακόμη λόγο για αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεων του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο.
Σύμφωνα με το κείμενο της ΚΥΑ, που το υπουργείο Πολιτισμού αναδεικνύεται σε ρόλο ρυθμιστή της επένδυσης καθώς προβλέπει ότι
1) στο ΥΠΠΟΑ υποβάλλονται προς έγκριση οι μελέτες που αφορούν στις όποιες επεμβάσεις στο περιβάλλον των χαρακτηρισμένων κτηρίων ως νεότερων μνημείων
2) εκπονούνται και κατατίθενται προς έγκριση στις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ μελέτες προστασίας, ανάδειξης και διαμόρφωσης που θα αφορούν σε αρχαιότητες οι οποίες θα αποκαλυφθούν κατά τις τεχνικές εργασίες κατασκευής του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής και αποφασιστεί η διατήρησή τους
3) εξασφαλίζεται ειδική προστασία και στερέωση των αρχαιοτήτων που θα εντοπιστούν στα πρανή του ρέματος των Τραχώνων. Τα στοιχεία αυτά οφείλουν να περιληφθούν στην αντίστοιχη οριστική μελέτη του έργου, η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση στις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ
4) κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, έργων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εντός κτηριακών ενοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής γνωμοδοτούν, κατά τις κείμενες διατάξεις (ν. 3028/2002, ν.4014/2011), οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Lamda Development
Συγκεκριμένα η Lamda Development αναφέρει στην ανακοίνωση της:
Με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση («ΚΥΑ») για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που μας κοινοποιήθηκε μόλις σήμερα το απόγευμα, η Εταιρεία τοποθετείται ως εξής:
Η ΚΥΑ υιοθέτει θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου.
Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί:
α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α.,
β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.Τα ανωτέρω, ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου.
Ουσιαστικά πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης.
Η Εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεων του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο.
Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων η απόφαση που εκδόθηκε, καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή.
Πόσο «πράσινο» θα είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής αναπτύσσεται σε 2.000 στρέμματα στην καρδιά του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά συνολικής επιφάνειας 6.200 στρεμμάτων.
Η συνολική δομημένη επιφάνεια εντός του Πάρκου θα φτάσει τα 350 στρέμματα σε 65 κτηριακές ενότητες οι οποίες θα περιλαμβάνουν διώροφα κτίσματα με ύψος έως 10 μέτρα. Εξαίρεση αποτελεί η κατασκευή ενός ουρανοξύστη με μέγιστο ύψος τα 200 μέτρα που θα κατασκευαστεί σε έκταση 61.363 τμ.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 50.000 τ.μ., με μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 25.000 τ.μ.. Τα υπόλοιπα 36.363 τ.μ. θα είναι ελεύθεροι χώροι.
Στο χώρο του πάρκου περιλαμβάνονται χρήσεις όπως χώροι πρασίνου, ελεύθεροι χώροι, χώροι ήπιας αναψυχή (π.χ. παιδικές χαρές, skate park, παιχνίδια περιπέτειας), χώροι συνάθροισης κοινού (ανοικτά θέατρα, θερινοί κινηματογράφοι), υπαίθριες αγορές και εκθέσεις, γεωργικές και λοιπές αγροτικές εκμεταλλεύσεις (π.χ. φυτώρια, θερμοκήπια, βοτανικοί κήποι), γωνιές ανακύκλωσης.
Επίσης προβλέπονται εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυκτήρια αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτισμός ( μουσεία, εκθεσιακοί χώροι, πολυχώροι τέχνης, συναυλιακοί χώροι) αλλά και εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, εγκαταστάσεις ΑΠΕ κ.α.