Πάντως, από τις δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών λίγο πριν αποχωρήσουν από την αμερικανική πρωτεύουσα και τις εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας φάνηκε ότι όχι μόνο έχουν αναλάβει την «ιδιοκτησία» του τρέχοντος Μνημονίου αλλά έχουν και σχέδια για το μέλλον, ειδικά για το θέμα των συντάξεων.
«Γέφυρα» ο κόφτης
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι η συζήτηση για νέα μέτρα μέχρι και το 2018 είναι ανεδαφική, αφού, εκτός από τα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ψηφιστεί, ως πρόσθετο πακέτο υπάρχει και ο δημοσιονομικός κόφτης!
Επίδομα επικινδυνότητας: Αυτές είναι οι αυξήσεις για τους ένστολους [πίνακες]
Σε ερώτηση σχετικά με το χάσμα που υπάρχει στις προβλέψεις για μεσοπρόθεσμους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε. και τη φημολογία περί νέων μέτρων μέχρι το 2018, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ απάντησε: «Κάποια υποχώρηση θα πρέπει να γίνει και από τις δυο πλευρές. Να εξηγήσουμε κάτι. Το 3,5% του 2018 πιάνεται με τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί τώρα, αν υποθέσουμε ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης είναι αυτοί που λέει το πρόγραμμα.
Η διαφορά Ταμείου και Γερμανίας/Ευρώπης (1,5% με 3,5%) έχει ήδη γεφυρωθεί με το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, το λεγόμενο “κόφτη”. Αν το Ταμείο έχει δίκιο, που δεν έχει, και αποδειχθεί, εκ των υστέρων, ότι τα μέτρα δεν πιάνουν το στόχο, υπάρχει ο κόφτης. Αρα για ποιο λόγο να μιλάμε για μέτρα μέχρι το 2018; Μετά το 2018 η συζήτηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα ξαναγίνει».
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου