Ουσιαστικά, η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποφάσισε την περικοπή και την κατάργηση προνομοθετημένων από το 2017 φορολογικών ελαφρύνσεων που είχαν τότε συμφωνηθεί με τους δανειστές ως μέτρα αντιστάθμισης των επιπτώσεων από την επίσης προνομοθετημένη περικοπή του αφορολογήτου μισθωτών, συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών.
Φαίνεται ότι αποφάσισε να περιορίσει τα οφέλη των φορολογουμένων από τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και ταυτόχρονα να καταργήσει πλήρως κάποια άλλα από τα αντισταθμιστικά μέτρα φοροελαφρύνσεων που είχε προνομοθετήσει το 2017 με σκοπό να τα θέσει σε ισχύ από το 2020 ταυτόχρονα με την περικοπή του αφορολογήτου. Στόχος δε αυτών των κινήσεών της είναι να εξοικονομήσει φορολογικά έσοδα και να πείσει τους δανειστές να της εγκρίνουν την ακύρωση της επίμαχης διάταξης για τη μείωση του αφορολογήτου από το 2020.
Εμπαιγμός
Οι αλλαγές στην κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός (κατάργηση για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και μείωση για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ) προκαλούν στους φορολογούμενους πολύ μικρότερα οφέλη από αυτά που προκύπτουν από τις ήδη ψηφισθείσες το 2017 αλλαγές (κατάργηση για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και μειώσεις για εισοδήματα πάνω από τα 30.000 ευρώ), οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από την 1η-1-2020.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε προχθές, μεταξύ πολλών άλλων φορολογικών μέτρων, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα από 12.000,01 έως 20.000 ευρώ καθώς και τη μείωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει εδώ και 3 χρόνια το άρθρο 13 του ν. 4472/2017, το οποίο προβλέπει από την 1-1-2020 την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και τη μείωση των συντελεστών της, κατά πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, κυρίως στα εισοδηματικά κλιμάκια από τα 30.001 έως τα 65.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό έχει ψηφιστεί ως ένα από τα φορολογικά «αντίμετρα», τα οποία συμφωνήθηκαν με τους δανειστές για τον περιορισμό των επιπτώσεων που θα είχε από την 1η-1-2020 στα εισοδήματα η περικοπή του αφορολογήτου.
Οπως γίνεται αντιληπτό και από σχετικούς αναλυτικούς πίνακες που δημοσιεύουμε, οι ήδη ψηφισθείσες εδώ και 3 χρόνια διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4472/2017 προβλέπουν πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ η προχθεσινή εξαγγελία του κ. Τσίπρα για την εισφορά αλληλεγγύης περιορίζει σημαντικά τις μειώσεις της εισφοράς.
Honda και Nissan ενώνουν δυνάμεις για να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία
Στις καλένδες
Πέραν των μειώσεων στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η κυβέρνηση αποφάσισε να θυσιάσει στο «βωμό» της απόφασής της για ακύρωση της περικοπής του αφορολογήτου και τις περαιτέρω μειώσεις συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2020, που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας πέρυσι από το «βήμα» της ΔΕΘ αλλά και τη μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, την οποία επίσης έχει προνομοθετήσει από το 2017 με στόχο να την θέσει σε ισχύ από τη 1-1-2020.
Αντί των μειώσεων αυτών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε περιορισμένες παρεμβάσεις στη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ, όπως τη μείωση του φόρου για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους και την έκπτωση της ετήσιας δαπάνης για την αποπληρωμή τόκων στεγαστικού δανείου α’ κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα κάθε δανειολήπτη.
Αλλαγές στον ΦΠΑ
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάλλου ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία για τον ΦΠΑ και συγκεκριμένα:
* Αμεση μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις υπηρεσίες εστίασης και τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα είδη διατροφής. Η μείωση αυτή θα έχει ως συνέπεια οι τιμές των ετοίμων γευμάτων και των συσκευασμένων και μεταποιημένων ειδών διατροφής να υποχωρήσουν περίπου κατά 9%-10%.
* Αμεση μείωση του συντελεστή για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Το μέτρο αυτό θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν τα τιμολόγια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου κατά 6,2%.
* Μείωση από το 2020 του μεσαίου συντελεστή από το 13% στο 11%
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου