Οι διοικήσεις των τραπεζών φέρεται να κάνουν ένα βήμα πίσω από την αρχική τους θέση και να εξετάζουν μειώσεις στις υπέρογκες χρεώσεις που επιβάλλονται σχεδόν σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές των πολιτών, ενώ μελετούν «σχήματα» ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες με έμφαση σε όσους είναι ήδη ή κινδυνεύουν να βρεθούν με κόκκινο δάνειο.
Οι κινήσεις αυτές ωστόσο δεν επαρκούν, καθώς η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι περιμένει από τους τραπεζίτες ένα συνολικό και γενναίο πακέτο στήριξης για τους καταθέτες και τους δανειολήπτες πέραν της μείωσης των χρεώσεων.
Συγκεκριμένες προτάσεις αναμένονται στην επόμενη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες την ερχόμενη Πέμπτη στις 15 του μήνα.
Προς το παρόν στην ατζέντα των θεμάτων που έβαλε στο τραπέζι η κυβέρνηση οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν τις προτάσεις που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.».
1 Μειώσεις σε προμήθειες
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει να μειωθούν συνολικά 12 χρεώσεις. Η κάθε τράπεζα εξετάζει ξεχωριστά το τι μπορεί να κόψει και από πού, αλλά τονίζεται ότι οι μειώσεις θα γίνουν στις γενικές χρεώσεις που αφορούν τον περισσότερο κόσμο και όχι σε «ανελαστικές» όπως είναι η επενδυτική τραπεζική. Εχουν σημαντικό περιθώριο για «ψαλίδι», δεδομένου ότι το 70-80% των εσόδων τους αφορά επιχειρήσεις και όχι φυσικά πρόσωπα. Τόσο τα εισερχόμενα όσο και τα εξερχόμενα εμβάσματα χρεώνονται, αλλά ενώ μέσω Διαδικτύου η προμήθεια ξεκινά από 1,2 ευρώ και έχει μέση τιμή 2,9 ευρώ, αν η ίδια αποστολή γίνει από το γκισέ ενός υποκαταστήματος, τότε το κόστος ανεβαίνει. Υπάρχουν τράπεζες που χρεώνουν 15 ευρώ για ποσά μέχρι 12.500 ευρώ , 40 ευρώ για 12.500-50.000 ευρώ και η χρέωση χτυπάει κόκκινο στα 90 ευρώ για εμβάσματα άνω των 50.000 ευρώ. Αν και δεν δίνουν συγκεκριμένα ποσοστά μειώσεων ανά είδος χρέωσης, θα εστιάσουν σε αυτές που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η πληρωμή λογαριασμών και η ανάληψη μετρητών μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Τώρα η ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας χρεώνεται από την τράπεζά σου (έως 0,75 ευρώ) και έως 3 ευρώ από την άλλη τράπεζα για τη χρήση του ΑΤΜ της. Το συνολικό κόστος ανά ανάληψη φτάνει και 3,75 ευρώ. Εμπειρα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι εδώ υπάρχει σημαντικό περιθώριο μείωσης, εκτιμώντας πως αν επηρεαστεί από τις παρεμβάσεις αναμένουν να πέσει κοντά στα 3 ευρώ. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου προχώρησε ήδη σε εξίσωση της προμήθειας για άμεσες πληρωμές με την προμήθεια εμβάσματος κανονικής προτεραιότητας. Κίνηση σε συνέχεια της ολικής κατάργησης, από τις αρχές του 2022, των εξόδων και των προμηθειών για πληρωμές τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και νερού, μέσω πάγιας εντολής ή ηλεκτρονικής συναλλαγής.
2 Μηδενικό κόστος για κάρτες
Υπάρχουν πιστωτικές κάρτες με ετήσιες συνδρομές έως 120 ευρώ. Παράλληλα, η επανέκδοση κάρτας φτάνει έως και 6 ευρώ αν λήξει, χαθεί, κλαπεί ή φθαρεί, και εξετάζεται η χρέωση να καταργηθεί. Η συγκεκριμένη χρέωση θεωρείται από τις μειώσεις που μπορούν ευκολότερα να κάνουν οι τράπεζες, μαζί με το κόστος φόρτισης και αποφόρτισης των προπληρωμένων καρτών που κυμαίνεται από 1 έως 5 ευρώ.
3 Αυξήσεις επιτοκίων στις καταθέσεις
Εχει δρομολογηθεί μια αύξηση των επιτοκίων για το 2023. Από 0,05% με 0,10% που είναι τώρα το σενάριο είναι για αύξηση σε έως 0,50%. Η αύξηση αυτή απέχει παρασάγγας από την Ευρώπη, όπου οι τράπεζες ανάλογα το είδος του λογαριασμού προσφέρουν επιτόκια καταθέσεων που φτάνουν το 1% έως 1,5%. Οι ελληνικές τράπεζες πάντως έχουν μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω αυξήσεις. Οπως φαίνεται και από τα στοιχεία Οκτωβρίου της ΤτΕ, η «διαφορά» υπέρ των τραπεζών ανάμεσα στο επιτόκιο που πληρώνουν στις καταθέσεις και αυτό που εισπράττουν από τα δάνεια φτάνει το 4,81%. Η Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα αύξησαν ήδη τα επιτόκιά τους, ενώ ελκυστική είναι η προσφορά της Παγκρήτιας, η οποία ανακοίνωσε λογαριασμούς προθεσμίας με επιτόκιο 1% για ποσά 50.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ στο Ταμιευτήριο το επιτόκιο θα φτάνει έως και 0,4%.
4 Διευκολύνσεις σε δανειολήπτες
Στο πεδίο των κόκκινων δανείων, η προσπάθεια είναι διπλή. Αναμένεται επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και το «κούρεμα» υπολοίπου σε έως 40.000 δάνεια ευάλωτων δανειοληπτών. Αν και από την κυβέρνηση έχει ζητηθεί η στήριξη να είναι ευρύτερη και να πιάνει περί τους 70.000 υπερχρεωμένους δανειολήπτες, με δάνεια «κόκκινα», αλλά και «πορτοκαλί», δηλαδή σε άμεσο κίνδυνο να κοκκινίσουν. Οι πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να προτείνουν ρυθμίσεις με «κούρεμα» έως και 50% στις πρόσθετες επιβαρύνσεις για 30.000 – 40.000 δανειολήπτες που με αντικειμενικά κριτήρια δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό που τονίζεται είναι ότι τα κριτήρια θα είναι εξαιρετικά αυστηρά για να αποφύγουν τον κίνδυνο περισσότεροι δανειολήπτες να αφήσουν τα δάνειά τους να κοκκινίσουν για να ενταχθούν σε ρύθμιση με ευνοϊκότερους όρους.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης σε Τσίπρα:«Ποιες παρακολουθήσεις γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ από το Pegasus;»
Βανδαλισμοί και σφαίρες από Ρομά – Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση