«Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι η Deutsche Bank αποτελεί μέρος του γερμανικού τραπεζικού κλάδου. Κάποιες εταιρίες αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα, αλλά ελπίζουμε ότι μπορούν να αναπτυχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Πέραν τούτου δεν θέλω να επεκταθώ», τόνισε η καγκελάριος, χωρίς να πείσει τις αγορές.
Εχοντας ήδη υποχωρήσει 50% από τις αρχές του χρόνου και 7% τη Δευτέρα, η μετοχή του τραπεζικού κολοσσού DB (με 100.000 εργαζομένους στη Γερμανία και άλλες χώρες) υπέστη χθες κι άλλη απώλεια 3%, πέφτοντας στο απίστευτο χαμηλό των 10,19 δολαρίων. Η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας διαβεβαίωσε ότι θα διεξάγει νομικό αγώνα για να μειώσει το πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων που της επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για το ρόλο της στην κρίση των στεγαστικών παραγώγων το 2008, και επιπλέον διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστεί κρατική βοήθεια. Ωστόσο, κύκλοι της γερμανικής τραπεζικής αγοράς τόνισαν πως ακόμη κι αν το πρόστιμο πέσει στα 8 δισ. ευρώ, η DB θα χρειαστεί γενναία ανακεφαλαιοποίηση για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Να σημειωθεί ότι χθες υποχώρησε 2,6% και η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Commerzbank, μετά την εξαγγελία ότι θα απολύσει 9.000 υπαλλήλους τα επόμενα χρόνια και θα περικόψει το μέρισμα για να μειώσει τα λειτουργικά κόστη. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Δ.Σ. την Παρασκευή, αναμένεται να κοστίσει 1 δισ. ευρώ.
Λόγω του αρνητικού κλίματος και της έλλειψης ζήτησης ματαιώθηκε η δημοπρασία ομολόγων της κρατικής γερμανικής τράπεζας της Κάτω Σαξονίας, NordLB, ένα ακόμη δείγμα της δυσπιστίας των επενδυτών στην υγεία του γερμανικού τραπεζικού κλάδου. Υπογραμμίζεται ότι τόσο η Commerzbank όσο και η NordLB είναι εκτεθειμένες σε επισφαλή ναυτιλιακά δάνεια δεκάδων δισ. ευρώ, λόγω της παγκόσμιας κρίσης της ναυτιλίας.
Υπό τις παρούσες, πάντως, συνθήκες τα περιθώρια αύξησης της κερδοφορίας των γερμανικών τραπεζών παραμένουν ισχνά, λόγω των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, που μεταφέρουν την πίεση στις επιχειρήσεις και τους απλούς καταθέτες.
Τα τραπεζικά προβλήματα της Γερμανίας επηρεάζουν και την υπόλοιπη ευρωζώνη, ειδικά την Ιταλία.
Χθες, η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου θα είναι καθοριστικό όχι μόνο για την τύχη του πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, αλλά και των ιταλικών τραπεζών. Σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας, αν επικρατήσει το «Οχι», τα περιθώρια ανακεφαλαιοποίησής τους θα στενέψουν και τα ιταλικά spreads θα πάρουν την ανιούσα. Η Goldman Sachs δίνει μάλιστα πιθανότητες 60% ο Ρέντσι να παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου