Ο ΟΠΕΚΑ και η ΗΔΙΚΑ «βλέπουν» το εισόδημα του 2017 με το οποίο δεν δικαιούνται την επιδότηση και δεν εξετάζουν ακόμη τις νέες δηλώσεις με το εισόδημα του 2018, στις οποίες τα ίδια πρόσωπα, παρότι πληρούν τα κριτήρια, επειδή είχαν μικρότερο εισόδημα, εντούτοις η αίτησή τους απορρίπτεται, γιατί στην πλατφόρμα της αίτησης υπάρχει το εισόδημα του 2017 και όχι του 2018.
Γκάφα
Η υπουργική απόφαση για το επίδομα στέγασης λέει όμως ότι για τη χορήγηση ή μη του επιδόματος λαμβάνεται, μεταξύ άλλων, υπόψη το «εισόδημα του τελευταίου εκκαθαρισμένου έτους», δηλαδή το εισόδημα του 2018. Επειδή όμως όταν άνοιξαν οι αιτήσεις δεν είχαν αρχίσει να υποβάλλονται οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2018, το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΠΕΚΑ όρισαν ως κριτήριο το εισόδημα του 2017, που ήταν διαθέσιμο από την ΑΑΔΕ με τις δηλώσεις που έγιναν πέρυσι. Για την πρώτη εφαρμογή, δε, του μέτρου, η απόφαση λέει ότι όσοι κάνουν αίτηση ως το τέλος Απριλίου και πληρούν τα κριτήρια θα πάρουν αναδρομικά το επίδομα ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Όμως μετά την έναρξη υποβολής των νέων δηλώσεων όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα και πληρούν τα κριτήρια με το εισόδημα του 2018, πετάγονται έξω και η αίτησή τους απορρίπτεται επειδή ο ΟΠΕΚΑ και η ΗΔΙΚΑ δεν έχουν πάρει στο αρχείο τους το εισόδημα του 2018, αλλά βλέπουν αυτό του 2017, το οποίο για πολλούς ήταν υψηλότερο από τα κριτήρια που ορίζει η απόφαση και για το λόγο αυτόν θεωρούνται μη δικαιούχοι. Παρότι όμως με το εισόδημα του 2018 πιάνουν το κριτήριο για το επίδομα, εντούτοις η αίτηση κόβεται γιατί στο σύστημα διασταύρωσης των στοιχείων τους έχει μείνει ακόμη το εισόδημα του 2017 και δεν έχει ανεβεί το χαμηλότερο εισόδημα του 2018 που εμφανίζεται με τη φετινή τους φορολογική δήλωση.
Αναδρομικά
Η απίστευτη αυτή γκάφα του υπουργείου Εργασίας, ΟΠΕΚΑ και ΗΔΙΚΑ οδηγεί -αυτή τη στιγμή σε απόρριψη χιλιάδων αιτήσεων από το επίδομα ενοικίου για όσους δεν πιάνουν τα όρια εισοδήματος για το 2017, αλλά τα πιάνουν με το εισόδημα του 2018, που όμως δεν «το βλέπουν» οι υπηρεσίες και δεν εγκρίνουν τις αιτήσεις τους, ενώ ακόμη και όταν διορθωθεί η γκάφα και δοθεί το επίδομα, δεν είναι βέβαιο αν θα πάρουν αναδρομικά από 1ης/1/2019.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Αν δεν διορθωθεί το λάθος μέχρι τέλος Απριλίου, τότε απόρροια της απόρριψης της αίτησής τους είναι ότι θα χάσουν τα αναδρομικά τριών μηνών. Αν το λάθος αποκατασταθεί μέχρι τέλος Απριλίου, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου που ρωτήθηκαν από τον «Ε.Τ.», θα πρέπει πέραν της έγκρισης του επιδόματος να δοθούν και τα αναδρομικά από 1ης/1/2019.
Αν όμως η γκάφα των αρμοδίων διορθωθεί μετά τον Απρίλιο, τότε τα αναδρομικά τριών μηνών θα χαθούν και δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι θα χάσουν από 210 ευρώ (70×3=210), αν είναι μόνοι τους στο νοίκι, μέχρι και 620 ευρώ (210×3=620), αν η οικογένειά τους έχει 5 και άνω μέλη σε σπίτι με νοίκι.
Στον αποκλεισμό από την πολυδιαφημισμένη αυτή παροχή της κυβέρνησης βρίσκονται και χαμηλοσυνταξιούχοι με ΕΚΑΣ που ζουν στο νοίκι, ιδίως σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς μένουν χωρίς αναδρομικά από το επίδομα παρότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις με το εισόδημα του 2018 και παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει αίτηση πριν λήξει η προθεσμία του Απριλίου.
Αποκατάσταση
Θα υπάρξει αποκατάσταση των δικαιούχων, λένε πηγές από το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου. Το ίδιο λένε και από τον ΟΠΕΚΑ. Το ίδιο λέει και η υπουργός Ε. Αχτσιόγλου που ενημερώθηκε για το πρόβλημα τις προηγούμενες μέρες, αλλά για το αν θα δοθούν και αναδρομικά για όσους πιάνουν τα κριτήρια με το εισόδημα του 2018 και κάνουν τις αιτήσεις τους ως το τέλος Απριλίου, ουδείς έχει να δώσει απαντήσεις. Ολα αυτά παρότι ο «Ε.Τ.» με δημοσίευμά του είχε αποκαλύψει από τις 29 Μαρτίου ότι χιλιάδες δικαιούχοι μένουν εκτός επιδόματος ενοικίου.
Το υπουργείο οφείλει να διορθώσει το λάθος, όχι μόνον εγκρίνοντας αιτήσεις που πιάνουν τα κριτήρια με το εισόδημα του 2018, αλλά και να πληρώσει αναδρομικά το επίδομα ενοικίου σε όσους κάνουν αίτηση ως το τέλος Απριλίου με βάση το εισόδημα του προηγούμενου έτους (2018) που έχει εκκαθαριστεί από την ΑΑΔΕ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου