Οπως προκύπτει από τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που υπεγράφησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που έλαβαν ως αναδρομικά οι εν λόγω φορολογούμενοι θα προσμετρηθούν στα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα που θα εμφανίσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα αυτά να αυξηθούν υπέρμετρα και να υπερβούν τα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση πλήθους κοινωνικών επιδομάτων και παροχών. Δηλαδή, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα θεωρηθούν μη δικαιούχοι λήψης πολλών κοινωνικών επιδομάτων και παροχών εξαιτίας του γεγονότος ότι θα εμφανίζονται, βάσει των φορολογικών τους δηλώσεων, ως έχοντες αυξημένα ετήσια εισοδήματα, το οποία θα ξεπερνούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά όρια.
Επιστολή
Το μείζον αυτό πρόβλημα αποκαλύπτει επιστολή την οποία απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ). Η επιστολή, η οποία εστάλη στις 18 Ιανουαρίου, αναφέρεται στους στρατιωτικούς, όμως το πρόβλημα που εντοπίζεται μέσω αυτής αφορά και άλλες κατηγορίες λειτουργών του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και έλαβαν εφάπαξ ποσά αναδρομικών τον Δεκέμβριο του 2018, όπως οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι καθηγητές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, οι ερευνητές κ.λπ. Αφορά επίσης και εν ενεργεία και συνταξιούχους φορολογούμενους των παραπάνω κατηγοριών. Σύμφωνα με τα όσα ενδιαφέροντα παρουσιάζονται στην επιστολή:
1 Το εφάπαξ χρηματικό ποσό που καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 στους εν ενεργεία στρατιωτικούς (σ.σ.: και σε άλλες κατηγορίες εν ενεργεία και συνταξιούχων δημοσίων λειτουργών), ως αναδρομική επιστροφή των παρανόμων και αντισυνταγματικών (σ.σ.: βάσει αποφάσεων του ΣτΕ) περικοπών που επιβλήθηκαν τα έτη 2012 -2016 επί των αποδοχών τους, θα προσμετρηθεί στο συνολικό ετήσιο εισόδημά τους για το έτος 2018 (σ.σ.: που θα καταγραφεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις) «με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός από αυτούς να απορριφθούν ως μη δικαιούχοι λήψης κοινωνικών επιδομάτων/παροχών εξαιτίας αυξημένου ετήσιου εισοδήματος». Κι αυτό θα συμβεί παρά το γεγονός ότι η εισοδηματική αυτή κατάσταση θα είναι πλασματική καθώς θα έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της προσθήκης εισοδημάτων που επιστράφηκαν εφάπαξ, επειδή είχαν παρακρατηθεί παρανόμως και αντισυνταγματικώς.
2 Κοινωνικά επιδόματα και παροχές που κινδυνεύουν να χάσουν εν ενεργεία στρατιωτικοί (σ.σ.: καθώς και φορολογούμενοι που ανήκουν σε άλλες κατηγορίες εν ενεργεία και συνταξιούχων δημοσίων λειτουργών) είναι: το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, το επίδομα στέγασης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και άλλων κοινωφελών οργανισμών, η επιδότηση παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ, το επίδομα θέρμανσης καθώς και διάφορες κοινωνικές παροχές των κατά τόπους δήμων και μητροπόλεων.
Σοφία Ζαχαράκη: «Mέσα σε 10 ημέρες κατατέθηκαν 62.000 αιτήσεις, για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» [βίντεο]
3 Για τους χαμηλόμισθους – χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς (σ.σ.: καθώς και τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που ανήκουν σε άλλες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών) οι οποίοι έλαβαν τα χαμηλότερα εφάπαξ χρηματικά ποσά αναδρομικών, η απώλεια του δικαιώματος επί των παραπάνω κοινωνικών επιδομάτων/παροχών είναι μεγάλη, καθώς σε πολλές από τις περιπτώσεις τα ποσά των επιδομάτων/ παροχών είναι μεγαλύτερα από τα ληφθέντα εφάπαξ ποσά αναδρομικών!
Η ΠΟΕΣ ζητά με την επιστολή της από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρέμβει τροποποιώντας τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ώστε να ορίζει ότι, σε κάθε περίπτωση, το εφάπαξ χρηματικό ποσό που χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 πρέπει μεν να θεωρηθεί ως εισόδημα του έτους 2018, όμως να μη συνυπολογίζεται ως ποσό που λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη κοινωνικών παροχών/επιδομάτων.
Ο ύπουλος… κόφτης
Η ΠΟΕΣ παραθέτει τα ακόλουθα 2 ενδεικτικά παραδείγματα, από τα οποία προκύπτει είτε η μείωση είτε η πλήρης απώλεια επιδομάτων/παροχών:
1 Οικογένεια στρατιωτικού με 2 εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο εισόδημα έτους 2018 το ποσό των 18.900 ευρώ δικαιούται κανονικά να λαμβάνει ετησίως επίδομα τέκνων 1.008 ευρώ. Ομως, αν ο στρατιωτικός έχει λάβει το 2018 επιπλέον αναδρομικά 1.101 ευρώ, το εισόδημά του φθάνει τα 20.001 ευρώ και ξεπερνά το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ, πάνω από το οποίο το επίδομα τέκνων περιορίζεται στα 672 ευρώ ετησίως. Ετσι, εξαιτίας του συνυπολογισμού των εφάπαξ καταβληθέντων αναδρομικών στο ετήσιο εισόδημα του 2018, η οικογένεια θα χάσει 336 ευρώ από το επίδομα τέκνων του 2019.
2 Οικογένεια στρατιωτικού με 2 εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο εισόδημα έτους 2018 το ποσό των 17.100 ευρώ δικαιούται κανονικά να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς το εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση της παροχής αυτής σε 4μελή οικογένεια ανέρχεται σε 18.000 ευρώ. Αν όμως ο στρατιωτικός έχει λάβει επιπλέον εφάπαξ ποσό αναδρομικών 901 ευρώ, θα αποκλειστεί από το κοινωνικό τιμολόγιο, καθώς το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας θα υπερβεί το όριο των 18.000 ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου