Με επίσημη ανακοίνωσή του στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να προχωρήσει στην έκδοση του νέου ομολόγου με ανάδοχους έκδοσης την BNP Paribas, τη Citi, την Credit Suisse, την Goldman Sachs International Bank, την HSBC και την JP Morgan, οι οποίες θα πρέπει να διαχειριστούν τις επόμενες μέρες το βιβλίο προσφορών του νέου τίτλου.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να βγει στις αγορές πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, που είναι πολύ πιθανό να μη δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα, αφού υπάρχουν ακόμη πολλά κενά στις δεσμεύσεις της χώρας, με πιο βασικό το καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η διαβούλευση με τους Θεσμούς και κυρίως την ΕΚΤ θα συνεχιστεί και μέσα στην εβδομάδα και πλέον είναι αμφίβολο αν υπάρχει χρόνος να ψηφιστεί ως το τέλος της εβδομάδας.
Σε επίπεδο αγορών το κλίμα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων (ακόμη και αυτών της Ιταλίας) κινούνται πτωτικά εδώ και 10 ημέρες και στην πορεία αυτή ακολουθεί και η Ελλάδα. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά τις τελευταίες 10 ημέρες, με το 10ετές στο 3,67%, ενώ το νέο 5ετές που εκδόθηκε στις 28 Ιανουαρίου έχει υποχωρήσει στο 2,80%, από 3,60% που είχε διαμορφωθεί την ημέρα της δημοπρασίας. Επιπλέον, την Παρασκευή είχαμε και τη διπλή αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Η έκδοση δεν γίνεται για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, αλλά για το χτίσιμο της λεγόμενης «καμπύλης επιτοκίων». Να υπάρχουν δηλαδή ομόλογα αναφοράς σε περισσότερες χρονικές διάρκειες ώστε να προσελκύσουν περισσότερες κατηγορίες επενδυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι απίθανο η Ελλάδα να εξαντλήσει πριν από τις ευρωεκλογές το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα, το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ, θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ. Μετά τις δύο πρώτες εκδόσεις (του 5ετούς στις 28 Ιανουαρίου) και του τωρινού δεκαετούς ομολόγου το Δημόσιο θα έχει συγκεντρώσει 4,5 – 5 δισ. από τα 7 δισ., συνεπώς θα μένει άλλη μία έκδοση για το υπόλοιπο του χρόνου.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Αγορά χρέους
Τα χρήματα από τα ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με ένα μέρος από το μαξιλάρι ρευστότητας των 24 δισ. ευρώ στην περαιτέρω εξομάλυνση του προφίλ του χρέους. Θα μπορούσε δηλαδή με τα χρήματα αυτά να αγοραστούν «ακριβά» ομόλογα που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες ή επίσης ακριβό χρέος από το ΔΝΤ.
Οι επόμενες κινήσεις θα πρέπει να συνδεθούν και με την πορεία των αξιολογήσεων των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία. Μετά τη Moody’s, σειρά παίρνει η Standard and Poor’s στις 6 Απριλίου. Στις 3 Μαΐου περιμένουμε την αξιολόγηση του οίκου DBRS, στις 2 Αυγούστου από τη Fitch. Στις 23 Αυγούστου θα έχουμε δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s και ο κύκλος των αξιολογήσεων θα κλείσει για φέτος στις 25 Οκτωβρίου, ξανά από τη Standard and Poor’s.
«Handelsblatt»: Η πρόβλεψη αλλαγής κυβέρνησης προσελκύει επενδυτές!
Μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από αυτήν της κυβέρνησης για την εξομάλυνση του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα κάνει σε άρθρο της η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». Το άρθρο υποστηρίζει στην ουσία ότι την επενδυτική άνοδο έφερε η βάσιμη προσδοκία αλλαγής κυβέρνησης και ανάληψης της εξουσίας από τη Ν.Δ.
Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι στις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο επόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται φορολογική μεταρρύθμιση που θα τονώσει τη ζήτηση, θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και θα προσελκύσει επενδυτές.
Ο αρθρογράφος διαβλέπει «ράλι μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών» και εκτιμά ότι «οι χρηματιστές στην Αθήνα πιστεύουν πως το κλίμα μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω», ενώ η «αναμενόμενη εντός της εβδομάδας έκδοση δεκαετούς ομολόγου αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στη χρηματιστηριακή αγορά».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου