Σύμφωνα με επιστολή, η οποία εστάλη το μεσημέρι της Τρίτης από τον επικεφαλής της διεύθυνσης εποπτείας, Σπύρο Παντελιά, ο κ. Ρουμελιώτης καλείται σε ακρόαση καθώς «δεν διαθέτει πλέον την απαραίτητη αξιοπιστία, ούτε πληρούνται στο πρόσωπό του τα κριτήρια καταλληλότητας μέλους Διοικητικού Συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος και δεν ανταποκρίνεται στον ενισχυμένο και σημαντικό ρόλο του προέδρου του Δ.Σ., ώστε να διασφαλίζεται η συνετή και χρηστή διαχείριση του πιστωτικού ιδρύματος».
Πιο αναλυτικά, επικαλούμενη τα λεγόμενα των μελών του Δ.Σ. της τράπεζας, τα οποία κλήθηκαν για την παροχή προφορικών εξηγήσεων, με αφορμή τα αρνητικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η ΤτΕ σημειώνει πως ο κ. Ρουμελιώτης:
– Παρά το γεγονός ότι κατέχει τη θέση μη εκτελεστικού προέδρου του Δ.Σ., ασκεί στην πραγματικότητα εκτελεστικά καθήκοντα, παραβιάζοντας επί της ουσίας την απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ.
– Δεν επιτελεί αποτελεσματικά το ρόλο του ως πρόεδρος του Δ.Σ., ιδίως σε ό,τι αφορά τόσο την ορθή λειτουργία του οργάνου, την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών, την ανάπτυξη εποικοδομητικών συζητήσεων και, εν τέλει, τη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του πιστωτικού ιδρύματος.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
«Τέτοιες αόριστες κατηγορίες δεν μπορούν να επιφέρουν διοικητικές κυρώσεις. Εκτός και εάν η ΤτΕ εννοεί ότι κακώς ο κ. Ρουμελιώτης πρώτος κατήγγειλε τις ατασθαλίες εκτελεστικών μελών αναφορικά με τις επισφάλειες των λογαριασμών του Ομίλου Καλογρίτσα, τις σχετικές παραβάσεις από τα εκτελεστικά μέλη ουσιωδών κανόνων χρηματοπιστωτικού δικαίου επί ζημία της Attica Bank. Ή διότι αυτός αποκάλυψε χρηματοδότηση φορέων «ροζ» ξενοδοχείου, όταν οι μέτοχοι της δανειολήπτριας εταιρίας χρωστούσαν προσωπικά τους δάνεια σε άλλες τράπεζες και ήταν καταχωρισμένοι στον Τειρεσία», σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο πηγές με γνώση των εσωτερικών διεργασιών στην τράπεζα.
Οσον αφορά στο πόρισμα για τα δάνεια Καλογρίτσα, που… επέστρεψε στους ελεγκτές, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά και να υπολογιστούν οι ακριβείς ζημίες προς την Attica Bank, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. «Τα επικαιροποιημένα έγγραφα από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου δεν μας έκαναν σοφότερους», αναφέρουν χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.».
Υπενθυμίζεται πως, με βάση την ενδιάμεση εμπιστευτική έκθεση, οι χορηγήσεις προς τις εταιρίες Τοξότης, ΜΙΚΗ και ΑΝ.ΣΥ., συμφερόντων της οικογένειας Καλογρίτσα, «άγγιξαν» τα 108,7 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 49,1 εκατ. ευρώ το 2014 και μόλις 15 εκατ. ευρώ το 2012. Από 01/01/2017 μέχρι 31/3/2018, δε, τα ανοίγματα του ομίλου αυξήθηκαν από 105,95 εκατ. ευρώ σε 119,06 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη διαφοροποίηση του ακάλυπτου μέρους των πιστοδοτήσεων από 76,14 εκατ. ευρώ σε 91,34 εκατ. ευρώ. Στις επίμαχες εισηγήσεις / εγκρίσεις, μάλιστα, δεν περιλαμβάνονταν όροι και προϋποθέσεις για τη λήψη εξασφαλίσεων, με διασφαλιστική αξία.
«Ουσιαστικά, το πλέγμα εξασφαλίσεων αποδυναμώθηκε εντός του εξετασθέντος χρονικού διαστήματος, υπό την έννοια ότι αυξήθηκαν οι πιστοδοτήσεις χωρίς να αυξηθούν, παράλληλα, οι εξασφαλίσεις. Κατά συνέπεια, το ακάλυπτο μέρος των χορηγήσεων αυξήθηκε, κυρίως μέσω της εγκεκριμένης αύξησης του ορίου βραχυπρόθεσμων πιστοδοτήσεων έναντι υποσχετικών επιστολών προσκόμισης καλυμμάτων», αναφερόταν χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]