Η σημερινή κυβέρνηση επιμένει να τρέχει με μεγάλες ταχύτητες προεκλογικά μέτρα, αφήνοντας τα «δύσκολα» για αργότερα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το θέμα της συνέχισης της προστασίας της πρώτης κατοικίας με μεγάλα όρια, που αποδέχθηκαν και οι τραπεζίτες.
Η λύση που δόθηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας το μόνο που προσφέρει είναι ένα ακόμη πολιτικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση εν όψει των εθνικών εκλογών δίνοντας συνέχεια στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη που λήγει στο τέλος του μήνα. Φορτώνει όμως τους προϋπολογισμούς των επόμενων 20 ετών με ένα βάρος που θα ξεπερνά και τα 5 δισ., αφού κάθε χρόνο το νέο καθεστώς θα επιδοτεί τις τράπεζες μέσω της συμμετοχής στη δόση του δανείου κατά 33%.
Το ετήσιο ποσό που θα διατίθεται θα είναι 200 εκατ. ευρώ, με προοπτική να φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ, αν υπάρξει ανάγκη τα επόμενα χρόνια. Μαζί σχεδιάζεται να τρέξει και μια έμμεση επιδότηση στεγαστικών δανείων και δαπανών ενοικίου μέσω του διευρυμένου στεγαστικού επιδόματος. Από τα 400 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό, περίπου τα μισά θα καλύπτουν μέρος της δόσης στεγαστικών δανείων σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που εξυπηρετούν ως ένα μέρος το στεγαστικό δάνειό τους.
Το δεύτερο μεγάλο κίνητρο για την αποδοχή των τραπεζιτών είναι η στήριξη που περιμένουν από την κυβέρνηση στη θεσμική λύση για εκκαθάριση «κόκκινων» δανείων 20 δισ. που δείχνει να προετοιμάζεται από πέρσι και το οποίο επεξεργάζονται το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με το ΤΧΣ, με σύμβουλο την JP Morgan.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Το σχέδιο συνεχίζει να κινείται στη σκιά παράλληλα με το σχέδιο που προωθεί φανερά η Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο δείχνει σαφώς πιο προχωρημένο. Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει εγγυήσεις του Δημοσίου 6-6,5 δισ. ευρώ έναντι των απωλειών των τραπεζών από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Το σχέδιο της ΤτΕ χρειάζεται πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών της τάξης των 7 δισ. ευρώ, όπου επίσης το Δημόσιο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα στα κεφάλαια των εμπορικών τραπεζών θα προκύψει μετά το τέλος του καλοκαιριού και θα κληθεί να το καλύψει η επόμενη κυβέρνηση με αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί από τη σημερινή.
Ο χορός των δισεκατομμυρίων που θα ανοίξει σίγουρα με τις τράπεζες έρχεται να προστεθεί στο ήδη εντοπισμένο πρόβλημα των δικαστικών αποφάσεων που απειλεί με ετήσιες υποχρεώσεις κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ για αναδρομικά μισθών και συντάξεων επιβαρύνοντας τους επόμενους προϋπολογισμούς και τινάζοντας στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής