Οπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη θα στηρίζεται σε δύο βασικά κριτήρια:
1. Το υπόλοιπο του δανείου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.
2. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από τους 237.000 δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές (συμπεριλαμβανομένων και των επιτηδευματιών), προστασίας από το νέο πλαίσιο θα τυγχάνει το 80% αυτών.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Ως προς τη μηνιαία δόση του δανείου, αυτή θα καθορίζεται με τέσσερις τρόπους:
α) Επιμήκυνση της οφειλής έως και 20 χρόνια (ενδεχομένως και 25).
β) Μείωση επιτοκίου (σταθερό ή κυμαινόμενο).
γ) «Κούρεμα» του δανείου, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο, και
δ) Επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος με βάση ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει υπολογίσει -βάσει Κρατικού Προϋπολογισμού- γι’ αυτόν το σκοπό ένα ποσό της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ για εφέτος και 200 εκατ. ευρώ για κάθε έτος από το 2020 και μετά.
Παρότι τα πρώτα σχέδια της κυβέρνησης έκαναν λόγο για υποβολή της αίτησης ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε., http://www.idika.gr/), η τελική συμφωνία με τους τραπεζίτες προβλέπει την αξιοποίηση της πλατφόρμας (http://www.keyd.gov.gr/), που υποβάλλονται οι αιτήσεις ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Πέραν από το γεγονός ότι θα γίνει μία επέκταση στην τελευταία, για να μη χρειαστεί να στηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα εξ αρχής και να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, η φιλοσοφία του νέου πλαισίου θα είναι ίδια με αυτήν του εξωδικαστικού μηχανισμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, το σύστημα θα εμφανίζει αυτόματα τα διαθέσιμα δικαιολογητικά, π.χ. από Τaxis κ.λπ.
Στο μεταξύ, μένει να διευκρινιστεί εάν θα εισακουσθεί το αίτημα των τραπεζών για αναδρομική ισχύ του νέου καθεστώτος για τις περίπου 170.000 εκκρεμούσες υποθέσεις του παλαιού νόμου Κατσέλη. Αρμόδιες πηγές τονίζουν στον Ελεύθερο Τύπο πως η μεταβίβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο θα είναι στην κρίση του εκάστοτε δανειολήπτη.
Οι λεπτομέρειες του πλαισίου, πάντως, θα προσδιοριστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα αποτυπωθούν σε κείμενο που θα αποσταλεί στους θεσμούς προς έγκριση. Στη συνέχεια, το λόγο θα έχει η Βουλή, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει τη νέα ρύθμιση, με ισχύ από 1ης Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) οι κ.κ. Νικόλαος Καραμούζης και Θεόδωρος Καλαντώνης, οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ. Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) και Βασίλης Ψάλτης (Alpha Βank), και οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μιχάλης Καλογήρου. Μετά το τέλος των εργασιών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το παρών έδωσε και ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου