Παρά την ελαστικότητα λόγω ευρωεκλογών που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι δανειστές και τις σαφείς αποστάσεις του ΔΝΤ από το μεταμνημονιακό πρόγραμμα των δεσμεύσεων το Μαξίμου γνωρίζει ότι η επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων και οι όροι για τη συνέχιση προστασίας της πρώτης κατοικίας (που τέθηκε μάλιστα από την ελληνική πλευρά) δεν γίνεται να αναβληθούν.
Οι πρώτες διαρροές μιλούσαν για μια «γενναιόδωρη» λύση με κάλυψη πρώτης κατοικίας με εμπορική αξία ως 250.000 ευρώ. Με άλλα λόγια θα καλύπτονταν και αυτοί που θεωρείται ότι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και υποχρεώνονται σε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Η πρόταση πήρε κίτρινη κάρτα από τις Βρυξέλλες οι οποίες ζήτησαν μια εναλλακτική πρόταση που θα είχε την αποδοχή των τραπεζών. Ετσι τη Δευτέρα το βράδυ στη συνάντηση με τους τραπεζίτες αναζητήθηκε μια λύση πολιτικά αποδεκτή.
Το όριο κάλυψης μετακινήθηκε από την αξία του προσημειωμένου ακινήτου στο υπολειπόμενο ποσό του δανείου, όπως ζητούσαν οι τράπεζες. Πολιτικά βέβαια με τη λύση που ετοιμάζεται η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί ότι καλύπτεται πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ η οποία μπορεί να έχει υπολειπόμενο όριο δανείου λίγο πάνω από τις 100.000.
Εγινε επίσης αποδεκτό ότι το κούρεμα των δανείων δεν θα γίνεται οριζόντια στο ύψος της αξίας του ακινήτου (αν το υπόλοιπο ήταν μεγαλύτερο) αλλά θα αποφασίζουν οι τράπεζες κατά περίπτωση το κούρεμα του κάθε δανείου λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αντικειμενική και όχι την εμπορική αξία του ακινήτου, όπως ήθελε η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό θα ελαχιστοποιούν τις κεφαλαιακές τους απώλειες από το «κούρεμα δανείων».
«Σπίτι μου ΙΙ» & «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για τα νέα προγράμματα
Σε μια προσπάθεια να πειστούν οι τραπεζίτες επισημάνθηκε στις τράπεζες ότι όσο θα διαρκέσει το νέο καθεστώς οι τράπεζες θα επιδοτούνται από το κράτος μέσω της συμμετοχής του Δημοσίου στις δόσεις των ρυθμισμένων δανείων κατά 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση που μπορεί να αυξηθούν και στα 250 εκατ. ευρώ ανάλογα με την πορεία των ρυθμίσεων.
Ενα κεφάλαιο που δεν έχει εγγραφεί ακόμη (επεξεργάζεται από κοινού από τους τεχνοκράτες των υπουργείων και τις τράπεζες) είναι το θέμα των ελέγχων που θα γίνονται πριν γίνει η ένταξη στη νέα ρύθμιση αλλά και των υποχρεώσεων που θα αναλαμβάνει ο δανειολήπτης. Δεδομένο είναι ότι η τριετής ασυλία που προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη αφ’ ης στιγμής ο δανειολήπτης ενταχθεί σε ρύθμιση θα πάψει να ισχύει.
Εκτός από το θέμα της πρώτης κατοικίας το οποίο θα ολοκληρωθεί – άλλη μια φορά – στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη αξιολόγηση, το οικονομικό επιτελείο καταγράφει ήδη την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]