Το ειδησεογραφικό πρακτορείο που σε σημερινό δημοσίευμά του αναλύει την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές χωρίς το δίχτυ ασφαλείας ενός προγράμματος διάσωσης επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ αντιμετώπισαν θετικά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα βασικά οφέλη των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας.
To άρθρο αναφέρει τις πληροφορίες που θέλουν την απόδοση του ομολόγου, που λήγει το 2024, στο 3,6%, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι χαμηλότερη του αρχικού στόχου για 3,88%. Σημειώνει επίσης ότι οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Με 3,6% επιτόκιο έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο
Τα κεφάλαια εξηγεί το Bloomberg θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολογιούχων ή για την επαναγορά δανείων του ΔΝΤ ή ακόμη και ως εχέγγυα για τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού, που θα συμβάλλει στη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.
FT: Βήμα προς την κανονικότητα
«Ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει ο Τζέιμς Άτει, αναλυτής της Aberdeen Standard Investments, την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας, μιλώντας στους Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά από την πλευρά της ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε την προσεκτικά οργανωμένη επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων στον απόηχο του θετικού κλίματος μετά τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για το «Μακεδονικό» αξιοποιώντας στο μέγιστο τις υποστηρικτικές συνθήκες της αγοράς. Το πενταετές ομόλογο, είναι το πρώτο που εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του τρίτου διεθνούς προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπροφσκις ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν «ένα πολύ ευαίσθητο εγχείρημα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά από εννέα χρόνια χωρίς συστηματικό δανεισμό και με χρέος 180% επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα «δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών ούτε λαθών. Οι επενδυτές εμφανίζονται δεκτικοί στις νέες ευκαιρίες. Η έκδοση ομολόγου 10 δισ. από την Ιταλία στις αρχές του μήνα συγκέντρωσε μεγάλη ζήτηση. Οι επιτυχημένες προσπάθειες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το όνομα της “Μακεδονίας” τερματίζοντας μια διένεξη 28 ετών, αποδείχθηκε υποστηρικτική για το ελληνικό χρέος», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]