Ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει σήμερα όλο το σχέδιο της νέας ρύθμισης, πόσο και πώς κουρεύονται τα παλιά χρέη, πώς βγαίνει το νέο και μικρότερο χρέος και, κυρίως, πόσες είναι οι δόσεις για ρύθμιση σε 24, 36, 48, 60, 72, 86, 100 και 120 δόσεις. Ο υπολογισμός των δόσεων έγινε με τη χρήση του ειδικού μαθηματικού τύπου υπολογισμού που εφαρμόζεται από τα Ταμεία και έχει και τις επιβαρύνσεις από τόκους, ανάλογα με τους μήνες αποπληρωμής.
Το τρικ
Τα βάρη των παλιών ετών αίρονται με μια μορφή «σεισάχθειας» που εγκαινιάζει η εξαγγελθείσα ρύθμιση, καθώς το κλειδί της ελάφρυνσης χρέους είναι ότι η οφειλή που έχει προέλθει από τις παλιές εισφορές που ίσχυαν ως το 2016, θα επανυπολογιστούν εκ νέου και θα «τιμολογηθούν» βάσει του εισοδήματος που είχαν οι οφειλέτες κατά τα έτη που άφηναν απλήρωτες τις εισφορές τους. Αυτή η ελάφρυνση όμως θα έχει σκληρούς όρους στις συντάξεις, γιατί ως καταβληθείσες εισφορές για τα παρελθόντα έτη θα θεωρηθούν αυτές που θα αναλογούν στο εισόδημα βάσει του οποίου θα επανυπολογιστεί το χρέος!
Στην πράξη οι 960.000 οφειλέτες θα έχουν κούρεμα ως 50% ή και παραπάνω στις εισφορές που χρωστούν, για 5, 10, ή 15 έτη, αλλά αντιστοίχως θα μειωθεί και ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών τους, με αποτέλεσμα να βγάλουν σημαντικά μικρότερη σύνταξη από αυτήν που θα έπαιρναν αν εξοφλούσαν το χρέος με την παλιά του τιμή, δηλαδή χωρίς κούρεμα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δανειστές δεν έχουν εκφράσει αντιρρήσεις μέχρι στιγμής, ακριβώς διότι τα χρέη που διαγράφονται θα φέρουν και κούρεμα συντάξεων, κάτι που επιβεβαιώνουν στον «Ε.Τ.» αρμόδια στελέχη, με την επίκληση της «αρχής της ισότητας», δηλαδή κούρεμα χρεών και μικρότερες εισφορές, με ανάλογες συντάξεις….
Επιθεώρηση Εργασίας: Σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι δεν είχαν πάρει Δώρο Χριστουγέννων
Στην πράξη
Η νέα ρύθμιση θα εφαρμοστεί ως εξής, σύμφωνα με το παρακάτω παράδειγμα:
* Ενας επαγγελματίας του ΟΑΕΕ είχε εισφορά 335 ευρώ (υπαγόμενος στην 4η ασφαλιστική κατηγορία) και την άφησε απλήρωτη για μια 8ετία, έχει σωρεύσει σήμερα μια οφειλή από κεφάλαιο στο ύψος των 32.200 ευρώ. Αυτή η οφειλή θα κουρευτεί τώρα γιατί θα επανυπολογιστεί με το νέο σύστημα, και η πραγματική του οφειλή θα βγει με βάση το ετήσιο εισόδημα της 8ετίας που δημιούργησε τα χρέη του. Η οφειλή των 32.200 ευρώ προέκυψε από εισφορές που αντιστοιχούσαν σε τεκμαρτό εισόδημα 20.100 ευρώ, αλλά ο επαγγελματίας μπορεί να δήλωνε 10.500 ευρώ.
* Ο επανυπολογισμός που θα γίνει με τη νέα ρύθμιση θα πάρει για παράδειγμα το εισόδημα εκείνης της εποχής (έστω 10.500 ευρώ) και θα ρίξει επάνω σε αυτό το εισόδημα τις νέες εισφορές του 2019, που είναι μετά τη μείωση, 20,28% (13,3% σύνταξης και 6,95% ασθένειας). Αυτές οι εισφορές θα θεωρηθούν ότι ήταν οι πραγματικά οφειλόμενες στην 8ετία του χρέους του, και το ποσό της νέας οφειλής, αν θεωρηθεί ότι το εισόδημα ήταν 10.500 κάθε έτος, μειώνεται στα 17.035 ευρώ. Στην πράξη έχει κούρεμα κατά 47% (ή κατά 15.165 ευρώ) στην αρχική οφειλή, και από 32.200 ευρώ θα χρωστά 17.035 ευρώ. Επάνω στα 17.035 ευρώ θα προστεθούν και οι προσαυξήσεις όπως προσδιορίστηκαν μέχρι σήμερα, και έστω ότι είναι άλλα 15.000 ευρώ. Στη ρύθμιση θα κουρευτούν κατά 85%.
* Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα είναι οριζόντιο, δηλαδή δεν θα έχει σκαλοπάτια, αλλά θα είναι καθαρό -85%, στο σύνολο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στον κορμό της ρύθμισης. Μετά το κούρεμα, το νέο χρέος θα είναι 17.035 ευρώ και οι προσαυξήσεις 2.250 ευρώ.
* Το σύνολο της οφειλής θα είναι 19.285 ευρώ, ενώ πριν έφτανε στα 47.200 ευρώ. Αυτό που θα ρυθμιστεί είναι το νέο χρέος των 19.285 ευρώ. Στη ρύθμιση, όπως επίσης έχει πει -μέχρι στιγμής- η υπουργός, δεν θα λαμβάνονται κριτήρια εισοδήματος για να βγαίνουν οι δόσεις. Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν ο οφειλέτης θα μπορεί να επιλέγει τις δόσεις που θέλει και μπορεί να πληρώσει, πηγαίνοντας ουσιαστικά στις 120 δόσεις, ή αν θα υπάρχει κάποια σύνδεση των δόσεων με το χρέος που ρυθμίζεται, οπότε μπορεί να οδηγείται αναγκαστικά σε μικρότερες δόσεις.
* Η ρύθμιση έχει τόκο που μεγαλώνει όσο περισσότερες είναι οι δόσεις. Για τον υπολογισμό των ποσών χρησιμοποιήθηκε επιτόκιο 5%.
* Ο τόκος, αν ληφθεί υπόψη η τακτική που ισχύει σε όλες τις ρυθμίσεις (πλην του εξωδικαστικού μηχανισμού), θα μπαίνει μόνον στο ρυθμιζόμενο κεφάλαιο και όχι σε κεφάλαιο και προσαυξήσεις (στον εξωδικαστικό μηχανισμό ο τόκος μπαίνει σε κεφάλαιο και προσαυξήσεις).
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]