Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το ποσοστό των Ευρωπαίων που θεωρούν ότι η τρομοκρατία είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσε σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Το 20% των συμμετεχόντων στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο επέλεξε την τρομοκρατία, ενώ στις αρχές του 2017, η τρομοκρατία άγγιζε το 40%.
Το κυριότερο πρόβλημα της Ένωσης φαίνεται πλέον να είναι η μετανάστευση, η οποία αναφέρθηκε τις περισσότερες φορές από περίπου το 40% των συμμετεχόντων στα τελευταία τρία Ευρωβαρόμετρα. Η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών ακολουθεί με 19%, ενώ η οικονομική κατάσταση βρίσκεται αμέσως μετά με 18%.
Η μερίδα των ανθρώπων που θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα ευρωπαϊκά ζητήματα σημείωσε ποσοστό ρεκόρ με 16%, 5 μονάδες πάνω σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Μολονότι η μετανάστευση είναι πρώτη σχεδόν και στα 28 κράτη μέλη, το 46% των Σουηδών ανέφεραν την κλιματική αλλαγή ως πρώτη. Στην Πορτογαλία πρώτο ζήτημα ήταν η τρομοκρατία με 35%.
Η οικονομική κατάσταση στα κράτη ήταν όπως πάντα ετερογενής. Οι πολίτες της Μάλτας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας ήταν οι πιο θετικοί από όλους με πάνω από το 90% να ισχυρίζεται ότι η κατάσταση ήταν καλή.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στην Ελλάδα ωστόσο, η οποία φέτος αποχώρησε από το πακέτο διάσωσης της ΕΕ, μόνο το 6% είπε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Η συντριπτική πλειοψηφία με 94% είπε ότι η κατάσταση είναι κακή.
Αντίστοιχες απόψεις για την εθνική τους οικονομία είχαν οι Κροάτες, οι Ισπανοί και οι Βούλγαροι.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αναφορικά με την εμπιστοσύνη στα εθνικά αποτελέσματα και τις εξελίξεις στην ΕΕ, η Λιθουανία, η Δανία και η Σουηδία ήταν στις πρώτες χώρες. Αντίθετα στις χαμηλότερες βρίσκονται η Ελλάδα μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχία.
Όπως αναφέρει στη συνέχεια η έρευνα, η Ελλάδα είναι η χώρα με την αρνητικότερη εικόνα για την ΕΕ. Οι Έλληνες μάλιστα είναι διχασμένοι στα δύο με το 48% να δηλώνω αισιόδοξο και με το ίδιο ποσοστό να δηλώνει αισιόδοξο για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Όσον αφορά τις εθνικές ανησυχίες κάθε χώρες, οι Έλληνες πρώτοι ψήφισαν την ανεργία (52%), ενώ παρόμοια στάση κράτησαν οι Ισπανοί και ακολουθούν οι Ιταλοί, οι Κροάτες και οι Γάλλοι.
Πηγή: ec.europa.eu
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]