Βασικός στόχος του νέου κανονισμού η αποτροπή στο μέλλον συσσώρευσης ΜΕΔ στους ισολογισμούς των τραπεζών, κάτι που θα μειώσει και τους κινδύνους μιας νέας τραπεζικής κρίσης. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η χθεσινή συμφωνία μαζί με τα τελευταία ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μείωση των ΜΕΔ θα συμβάλουν στην ταχεία ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης.
Ο νέος κανονισμός εξασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα διατηρούν αποθεματικά κεφάλαια για την κάλυψη των κινδύνων που συνδέονται με δάνεια τα οποία θα χορηγηθούν στο μέλλον και ενδέχεται να μην εξυπηρετηθούν.
Ο κανονισμός, που θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους μόνιμους αντιπρόσωπους των κρατών-μελών και στη συνέχεια από την ολομέλεια της Ευρωβουλής και το Συμβούλιο, διασφαλίζει την επαρκή κάλυψη των ζημιών από τις τράπεζες για ΜΕΔ. Θεσπίζει ελάχιστα επίπεδα κάλυψης για χορηγηθέντα δάνεια που καθίστανται μη εξυπηρετούμενα. Σε περίπτωση που μια τράπεζα δεν πληροί το εφαρμοστέο ελάχιστο επίπεδο, θα εφαρμόζονται αφαιρέσεις από τα ίδια κεφάλαιά της. Το μέτρο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ανεπάρκειας κεφαλαίων για την κάλυψη ζημιών από μελλοντικά ΜΕΔ και αποτρέπει τη συσσώρευσή τους.
Βάσει της συμφωνίας, ένα τραπεζικό δάνειο θα θεωρείται μη εξυπηρετούμενο μετά την παρέλευση 90 ημερών χωρίς ο οφειλέτης (εταιρία ή φυσικό πρόσωπο) να έχει πληρώσει τις συμφωνηθείσες δόσεις ή τόκους. Με βάση έναν κοινό ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες εισάγουν μια «προληπτική εγγύηση», δηλαδή μια κοινή ελάχιστη κάλυψη ζημιών από τις τράπεζες.
Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής προβλέπει ότι για τα δάνεια που δεν έχουν εξασφαλίσεις οι τράπεζες θα πρέπει να καλύπτουν το 35% της έκθεσής τους δύο χρόνια από τη στιγμή που αυτά καταστούν μη εξυπηρετούμενα, ενώ τρία χρόνια μετά θα προχωρούν στην πλήρη κάλυψή τους.
Για τα δάνεια που έχουν κινητές εγγυήσεις, οι τράπεζες θα καλύπτουν το 25% της έκθεσής τους τρία χρόνια από τη στιγμή που καταστούν ληξιπρόθεσμα, το 35% σε τέσσερα χρόνια, το 80% σε έξι χρόνια και το 100% σε επτά χρόνια.
Τέλος, για δάνεια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κάλυψη της έκθεσης από την πλευρά των τραπεζών σε ποσοστό 25% μετά από τρία χρόνια, 35% μετά από τέσσερα χρόνια, 55% μετά από πέντε χρόνια, 70% μετά από έξι χρόνια, 80% μετά από επτά χρόνια, 85% μετά από οκτώ χρόνια και το 100% μετά από εννέα χρόνια.
Όπως επισήμανε η αυστριακή προεδρία, η ΕΕ σημείωσε σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια για να καταστήσει τους ισολογισμούς των τραπεζών πιο βιώσιμους και να μειώσει τα αποθέματα των υφιστάμενων ΜΕΔ, ενώ με τη χθεσινή συμφωνία καλύφθηκε ένα κενό, που ήταν η έλλειψη ενός συνολικού πλαισίου για την πρόληψη της συσσώρευσής τους.
«Η σημερινή συμφωνία θα εξασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα έχουν λιγότερα ΜΕΔ στους ισολογισμούς τους, κάτι που αναμένεται να αυξήσει τη σταθερότητά τους και να τους δώσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις τραπεζικές υπηρεσίες και την Ενωση Κεφαλαιαγορών, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Λετονός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωβουλή και το Συμβούλιο θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία σχετικά με τις άλλες εκκρεμούσες προτάσεις όσον αφορά την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη διευκόλυνση της ανάκτησης των οφειλών.
Ο κανονισμός που εγκρίθηκε χθες επί της αρχής αποτελεί μέρος δέσμης προτάσεων της Κομισιόν, οι οποίες υποβλήθηκαν στα κράτη-μέλη στις 14 Μαρτίου 2018 για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ. Εκτός από τον εν λόγω κανονισμό, η δέσμη περιλαμβάνει προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη δυνατότητα ταχείας εξωδικαστικής αναγκαστικής εκτέλεσης εξασφαλίσεων δανείων, καθώς και ένα τεχνικό σχέδιο στρατηγικής για τον τρόπο σύστασης εθνικών εταιριών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]