Ταυτόχρονα, ακόμη και πολίτες που πληρούν όλα ανεξαιρέτως τα ισχύοντα κριτήρια για την είσπραξη του «μερίσματος» έρχονται αντιμέτωποι με άκρως δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την προσπάθεια συμπλήρωσης και υποβολής των αιτήσεων, καθώς διαπιστώνουν ότι τα μηχανογραφικά συστήματα της εταιρίας «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α.) και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω των οποίων γίνεται η αυτόματη διασταύρωση και επεξεργασία των στοιχείων των αιτήσεων, δεν τους αναγνωρίζουν ως μονίμους κατοίκους Ελλάδος τα τελευταία πέντε χρόνια και τους απορρίπτουν τις αιτήσεις!
Προϋποθέσεις
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μια πιο προσεκτική ανάγνωση των όσων ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του «κοινωνικού μερίσματος»:
Η εισοδηματική ενίσχυση του «κοινωνικού μερίσματος» θα δίδεται σε κάθε «νοικοκυριό», δηλαδή σε κάθε σύνολο ατόμων που συγκατοικούν σε κάποιο σπίτι, είτε αυτά αποτελούν μια τυπική οικογένεια, αποτελούμενη από τους γονείς και τα τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα), είτε μια απλή ομάδα συγγενών (π.χ. ενήλικα αδέλφια που κατοικούν μαζί σε ένα σπίτι, ανδρόγυνο που συγκατοικεί με γηραιούς γονείς τους οποίους φιλοξενεί, παππούδες ή γιαγιάδες που συγκατοικούν με φιλοξενούμενους εγγονούς κ.λπ.).
Γενικότερα, κάθε ομάδα ατόμων τα οποία συγκατοικούν θα λογίζεται ως μία «ωφελούμενη μονάδα» προς την οποία θα χορηγείται ένα ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης («κοινωνικού μερίσματος») προσδιοριζόμενο ανάλογα με το ύψος του συνολικού ετησίου εισοδήματος και τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων όλων των ατόμων της ομάδας.
Η παραπάνω «φιλοσοφία» χορήγησης αποκλείει ουσιαστικά μεγάλο αριθμό φτωχών πολιτών από το δικαίωμα είσπραξης του «κοινωνικού μερίσματος» δεδομένου ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι και άποροι γενικότερα ενήλικες οι οποίοι συγκατοικούν με τους γονείς τους ή με άλλους στενούς συγγενείς τους και έχουν δηλώσει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ως «φιλοξενούμενοι» στα σπίτια των οικείων τους.
Στις περιπτώσεις αυτές θα συνυπολογίζονται αθροιστικά τα ετήσια εισοδήματα όλων των ατόμων που συγκατοικούν, οπότε αν τα εισοδήματα αυτά αθροιζόμενα προκύπτουν υψηλά και υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια, τότε τα «νοικοκυριά» στα οποία ανήκουν τα ενήλικα άνεργα – άπορα άτομα δεν θα δικαιούνται κανένα ποσό «μερίσματος» με συνέπεια και τα άτομα αυτά να μείνουν χωρίς «μέρισμα».
Aτομα τα οποία πληρούν όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την είσπραξη του «μερίσματος» δεν θα μπορούν να το εισπράξουν, αν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν φέτος έχουν δηλώσει «φιλοξενούμενοι» για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. για ένα μήνα) μέσα στο 2017. Δηλαδή, τα άτομα αυτά έστω κι αν κατά το μεγαλύτερο διάστημα του 2017 κατοικούσαν σε δικά τους σπίτια ή σε ενοικιαζόμενα ή σε δωρεάν παραχωρηθέντα δεν θα μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν το «μέρισμα».
Oσοι φορολογούμενοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών παλαιότητας μέχρι 10 ετών δεν δικαιούνται να λάβουν το «κοινωνικό μέρισμα», επειδή υπάγονται στην υποχρέωση καταβολής φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Η εξαίρεση αυτή θα έχει ως συνέπεια να αποκλειστούν από το δικαίωμα είσπραξης του «μερίσματος» χιλιάδες οικογενειάρχες κυρίως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι διαθέτουν πολυμορφικά πολυθέσια Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών μόνο και μόνο για να μεταφέρουν τα πολλά παιδιά τους.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]