Και τούτο διότι οι πληροφορίες φέρουν το Ταμείο έτοιμο να εγείρει και πάλι νέα προσκόμματα απαιτήσεων προς την Αθήνα σε μία προσπάθεια να τραβήξει επί μακρόν το νέο γύρο αξιολόγησης που θα ξεκινήσει σύντομα.
Πηγή του Ταμείου πάντως τόνιζε την ανάγκη να επιδειχθεί υπομονή υπογραμμίζοντας την άποψη ότι… “στο θέμα της αξιολόγησης δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Σημασία έχει η συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων να συμβαδίζει με την υλοποίησή τους. Και ως προς το τελευταίο πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις ότι τα συμφωνηθέντα εφαρμόζονται”.
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι επιφυλάξεις του Ταμείου αφορούν μείζονα ζητήματα από την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων μέχρι τους στόχους για τα έσοδα και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η αντίληψη που κυριαρχεί μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ που παρακολουθούν από πολύ κοντά το ελληνικό πρόγραμμα, είναι πως ούτε λίγο ούτε πολύ η Αθήνα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να προσφύγει στην λήψη πρόσθετων μέτρων για να μπορέσει να μείνει συνεπής με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους.
Πάντως το όλο κουβάρι θα περιπλακεί ακόμα περισσότερο αφού η ελάφρυνση του χρέους που θέτει το Ταμείο ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, είναι άρρηκτα εξαρτώμενη από την πορεία επίτευξης των στόχων.
Η εκ προοιμίου δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο στον δρόμο που θέλει να διανύσει η κυβέρνηση για να υπάρξει μία σχετική συμφωνία για το χρέος μέχρι τα τέλη του έτους.
Μετά την θερινή ραστώνη, η Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται να έρθει στην Αθήνα τις επόμενες μέρες έχοντας στις βαλίτσες της εισηγήσεις για δραστικές περικοπές κοινωνικών δαπανών αλλά το βαρύ “τσεκούρι” για τα εργασιακά.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η πλευρά του ΔΝΤ θα προσέλθει στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων χωρίς να συμμερίζεται την άποψη ότι ο χρόνος πιέζει για την Ελλάδα και επιζητώντας όπως φαίνεται μία νέα μακρόσυρτη, αργή και επίπονη για την ελληνική πλευρά διαδικασία αξιολόγησης…