Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε χθες και αφορούσε το 2014.
Η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη-μέλη να δώσουν συνέχεια στο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της διασυνοριακής απάτης σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ, το οποίο παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο.
Σχετικά με την Ελλάδα, το 2014 τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανήλθαν σε 12,676 δισ. ευρώ έναντι 17,602 δισ. ευρώ που ήταν τα προσδοκώμενα. Πρόκειται για ένα έλλειμμα της τάξης των 4,926 δισ. ευρώ ή 28%. Το 2013 η απώλεια εσόδων ήταν 6,347 δισ. ευρώ ή 33,51% επί του συνόλου.
Η χώρα μας πέτυχε το 2014 τη μεγαλύτερη βελτίωση στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, η οποία αυξήθηκε κατά 5,52 ποσοστιαίες μονάδες.
ΟΠΕΚΑ: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για την πληρωμή έκτακτων επιδομάτων - Πότε βλέπουν τα χρήματα οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ισχύον σύστημα ΦΠΑ στις διασυνοριακές συναλλαγές, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 1993 με προοπτική να αποτελέσει ένα μεταβατικό καθεστώς, αφήνει περιθώρια για διάπραξη απάτης.
Στο σχέδιο δράσης που δημοσιοποίησε τον περασμένο Απρίλιο η Επιτροπή έδωσε ένα περίγραμμα των αλλαγών. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που επεξεργάζεται, οι διασυνοριακές συναλλαγές θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται βάσει των συντελεστών του κράτους-μέλους προορισμού όπως και τώρα, αλλά ο τρόπος είσπραξης των φόρων θα αλλάξει σταδιακά προς ένα σύστημα που θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι της απάτης. Ταυτόχρονα, θα τεθεί σε εφαρμογή μια δικτυακή πύλη σε επίπεδο Ε.Ε. που θα διασφαλίζει ένα απλό σύστημα είσπραξης του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και ένα αρτιότερο σύστημα συλλογής εσόδων για τα κράτη-μέλη.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το μελλοντικό σύστημα ΦΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τη διασυνοριακή απάτη κατά περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ (ή κατά 80%) ετησίως.
Ανταλλαγή πληροφοριών
Επιπλέον, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή θα προτείνει μέτρα για την ενίσχυση των υφιστάμενων μέσων που χρησιμοποιούνται από τα κράτη-μέλη για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, τους μηχανισμούς διάπραξης της απάτης και τις ορθές πρακτικές.
Τον Απρίλιο η Κομισιόν πρότεινε δύο εναλλακτικές επιλογές: Η μία θα ήταν να διατηρηθεί ο κατώτατος κανονικός συντελεστής του 15% και να επανεξετάζεται τακτικά ο κατάλογος αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν να επωφεληθούν από μειωμένους συντελεστές, με βάση τις εισηγήσεις των κρατών-μελών. Η δεύτερη επιλογή θα ήταν η κατάργηση του καταλόγου αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν να επωφεληθούν από μειωμένους συντελεστές. Αυτό, ωστόσο, θα απαιτούσε την ύπαρξη διασφαλίσεων για την πρόληψη της απάτης, την αποφυγή του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς και θα μπορούσε επίσης να αυξήσει το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις. Σε αμφότερες τις επιλογές διατηρούνται οι ισχύοντες μηδενικοί συντελεστές και οι μειωμένοι συντελεστές.
Νομοθετική πρόταση
Η Επιτροπή θα υποβάλει μέχρι το τέλος του 2016 νομοθετική πρόταση για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση του ΦΠΑ για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο ως μέρος της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά.
Στη συνέχεια, θα παρουσιάσει το 2017 δέσμη μέτρων απλούστευσης του ΦΠΑ για τη στήριξη της ανάπτυξης των ΜΜΕ και για τη διευκόλυνση της διενέργειας διασυνοριακών συναλλαγών από αυτές.
«Τα κράτη-μέλη χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από μη εισπραχθέντα έσοδα ΦΠΑ και αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο το ισχύον καθεστώς είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απάτης. Ο Γάλλος επίτροπος κάλεσε τα κράτη-μέλη να πραγματοποιήσουν μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεων του επόμενου έτους, έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου