Ειδικότερα, το Μονομελές Εφετείο Αθηνών, με σειρά αποφάσεώνν του, έκρινε πως τα επίμαχα συμβόλαια είναι ασφαλιστικά και όχι επενδυτικά, επιτρέποντας έτσι, σε 70 ζημιωθέντες να ενταχθούν στον Κατάλογο Δικαιούχων Αποζημίωσης (ΚΑΔ), διεκδικώντας περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ.
«Οι συνεχόμενες αμετάκλητες θετικές αποφάσεις επί εφέσεων, που άσκησε το γραφείο μας και η επακόλουθη ένταξη δεκάδων ασφαλισμένων στην ΚΑΔ της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ενισχύουν καταλυτικά τη νομική θέση και των ασφαλισμένων, που δεν έχουν διεκδικήσει δικαστικά μέχρι σήμερα την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους, καθώς πλέον έχει δημιουργηθεί θετικό νομολογιακό προηγούμενο, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο και των δικών τους απαιτήσεων», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο ο δικηγόρος, κ. Σωκράτης Παπαχατζής.
Επιστολή σε Τσίπρα
Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια είχε πρόσφατα αποστείλει επιστολή και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να λάβει μία ξεκάθαρη και αποφασιστική πρωτοβουλία.
«Η έξοδος από τα Μνημόνια δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για πλήρη λειτουργικότητα του άρθρου 2 του νόμου 3867, όσον αφορά στην ενεργοποίηση και στη χρηματοδότηση του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληγε: «Ζητάμε μία άμεση σύντομη συνάντηση μαζί σας -διότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουμε βρει ευήκοα ώτα- έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και να δρομολογήσετε επιτέλους τις διαδικασίες για την έξοδο από το 9ετές αφόρητο επιπρόσθετο Μνημόνιο, που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες συμπολιτών μας».
«Ναι» σε όλα
Το αρμόδιο δικαστήριο, ανατρέποντας το αρνητικό προηγούμενο της πρωτόδικης διαδικασίας, υιοθέτησε πλήρως το σύνολο της επιχειρηματολογίας των νομικών εκπροσώπων των ζημιωθέντων, τόσο για τη φύση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τύπου AA2 όσο και για τη θεμελίωση δικαιώματος αξίας εξαγοράς, μολονότι δεν είχε συμπληρωθεί τριετία από τη σύναψη των εν λόγω συμβάσεων έως και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την απόφαση 4189/2018, που παρουσιάζει ο «Ε.Τ.» και η οποία δίνει το «πράσινο φως» για αποζημιώσεις, ύψους 3.134.123,71 ευρώ, τα ΑΑ2 έχουν προεχόντως χαρακτήρα ασφάλισης ζωής – αποταμιευτικού προγράμματος, συνδεδεμένα με επενδύσεις και δεν είναι αμιγώς επενδυτικού χαρακτήρα.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]