Με έγγραφο που έστειλε υπό τη μορφή εξωδίκου η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, στα μέσα Ιουνίου, σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ, ζητά να αποδοθούν οι οφειλόμενες εισφορές που ανέρχονται συνολικά σε 2,25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση (Απρίλιος 2016). Το ποσό των οφειλών ξεπερνά για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο τα 2,25 δισ., καθώς, όπως αναφέρεται στο έγγραφο το οποίο εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα και φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, οι αποδοθείσες μηνιαίες εισφορές ανέρχονται σε 193 εκατ. και 194 εκατ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να ήταν σε μηνιαία βάση στα 347,5 εκατ. ευρώ.
Το δυσθεώρητο αυτό ύψος των οφειλών των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ είναι κρυφό έλλειμμα για τους ασφαλιστικούς φορείς και αποδεικνύει ότι βρίσκονται σε μη βιώσιμη πορεία, αφού, αν πλήρωναν αυτή τη στιγμή τα 2,25 δισ. ευρώ, δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσουν συντάξεις.
Το έλλειμμα αυτό μεταφέρεται, λοιπόν, στον ΕΟΠΥΥ και πέφτει στις πλάτες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, καθώς, χωρίς λεφτά, ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να αποπληρώνει στην ώρα τους τις δαπάνες περίθαλψης των ασφαλισμένων στις οποίες συμμετέχει το κράτος.
«Η μη απόδοση στον ΕΟΠΥΥ των ασφαλιστικών εισφορών έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα αποπληρωμής και εξόφλησης τόσο των δαπανών των παροχών Υγείας όσο και των ασφαλισμένων», αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο και τονίζεται ότι έχει «αντίκτυπο τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στη δυνατότητα του Οργανισμού να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας στους Ελληνες πολίτες».
Crash test στους μισθούς της Ευρώπης - Που βρίσκεται η Ελλάδα [γράφημα]
Το χρέος αυτό αποτελεί κρυφή «βόμβα» για τις συντάξεις, και μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται από την ανάλυσή του, αυξάνεται, αντί να μειώνεται, παρά την αύξηση των εισφορών ασθένειας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% που επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι τον Ιούνιο.
Η αύξηση αυτή στις εισφορές, αλλά και η επέκτασή τους στις επικουρικές συντάξεις, πήγε στο βρόντο και στην πραγματικότητα ο σκοπός που επιβλήθηκε δεν ήταν για να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, αλλά απετέλεσε μια ακόμη μείωση συντάξεων, που ήταν 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές, και βαφτίστηκε ως αύξηση στις εισφορές ασθένειας, αντί για μείωση συντάξεων.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής