«Η υπερήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους θεσμούς καταγράφει άλλη μια επιτυχία: την οριστική κατάργηση του νόμου Κατσέλη και τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας στο τέλος του χρόνου. Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, επικαλούμενος ότι ο νόμος Κατσέλη ήταν προϊόν μιας συγκυρίας κρίσης, γκρεμίζει και το τελευταίο καταφύγιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η κ. Μπακογιάννη και συνεχίζει:
«Οι θεσμικές βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη που έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία μπορούν να προστατεύσουν τους πραγματικά αδύναμους. Όμως η υποκρισία της Κυβέρνησης περισσεύει: από το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” πέρασε σε δεκάδες πλειστηριασμούς ημερησίως και τώρα στην οριστική κατάργηση της προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει τέλος».
Προς… κατεδάφιση οδεύει το άλλοτε «οχυρό» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως είχε επικρατήσει να αποκαλείται ο νόμος Κατσέλη (3869/2010) σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου. «Ηταν προϊόν μιας συγκυρίας κρίσης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας πως θα πρέπει να «σκεφτούμε για το μέλλον ένα νόμο, ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση».
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τον προγραμματισμό των δράσεων του υπουργείου, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως η παραπάνω πρωτοβουλία συνδέεται με το Credit Bureau που έχει στα… σκαριά το υπουργείο (αφορά στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας ιδιωτών ή και επιχειρήσεων, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών), αλλά και «με μια στεγαστική πολιτική που πρέπει να έχουμε ως χώρα», όπως είπε, δίνοντας τη μεγαλύτερη εικόνα του ζητήματος.
Μάλιστα, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «η πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως κι αν ονομάζεται», αναφέροντας πως «τη συγκεκριμένη μορφή με την οποία θα γίνει αυτό, θα τη δούμε, μέχρι τέλος του χρόνου». Κι αυτό, διότι μέχρι τότε θα πρέπει να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις τελευταίες αλλαγές που υπέστη ο ν. 3869/2010 το περασμένο καλοκαίρι (συμπεριλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της 4ης αξιολόγησης), π.χ. άρση τραπεζικού απορρήτου (από 15/9), διαχωρισμός των λεγόμενων κακοπληρωτών από αυτούς που δεν πληρώνουν επειδή έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να πληρώσουν κ.ο.κ. Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Κατσέλη έχει ημερομηνία λήξεως την 31η.12.2018.
«Η κοινή θέση και των συζητήσεων που εγώ τουλάχιστον συμμετείχα το καλοκαίρι με τους θεσμούς ήταν να δούμε τα αποτελέσματα, να δούμε τι προκύπτει. Εμείς ως κυβέρνηση την προστασία της πρώτης κατοικίας πολιτικά θα τη διασφαλίσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», τόνισε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας πως από την πλευρά των τραπεζών δεν του έχει έρθει κάποιο αίτημα για κατάργηση του νόμου Κατσέλη. «Οι τράπεζες έχουν τις δικές τους απόψεις σε μια σειρά θέματα, τις οποίες ακούμε με προσοχή, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία νομοθετεί, λαμβάνοντας υπόψη της το ευρύτερο κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον», επισήμανε.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπάρχει ένα αμοιβαίο ενδιαφέρον και συμφέρον τόσο από το υπουργείο όσο και από τις τράπεζες να βρεθεί μια λύση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Κοινοποίησε δε πως από πλευράς υπουργείου αναμένουν πρωτοβουλίες από τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσει να μειωθεί το απόθεμα υποθέσεων που εκκρεμούν στο πλαίσιο του νόμου. Ενδεικτικά ανέφερε πως αν η τράπεζα εκτιμάει ότι έχει τη δυνατότητα να προβλέψει την εκάστοτε απόφαση του δικαστηρίου για μία υπόθεση μπορεί να προτείνει το περιεχόμενο αυτής απευθείας στο δανειολήπτη. «Δεν χρειάζεται να πάει στο δικαστήριο για να διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει κούρεμα 20-30% ή οποιοδήποτε ποσοστό», πρόσθεσε.
Οπως και να έχει, πάντως, ακόμη και το υπάρχον καθεστώς προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς… ήταν κατά καιρούς αντικείμενο δριμείας κριτικής τόσο από νομικούς κύκλους όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κ.λπ. Αιτία αυτής ήταν τα «λίφτινγκ» που υπέστη ο ν. 3869/2010 στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την αυστηροποίηση των κριτηρίων, που έχουν… ψαλιδίσει κατά πολύ τον αριθμό των δικαιούχων προστασίας στο πλαίσιο του νόμου.
Σημειώνεται πως 150.768 δανειολήπτες κατέφυγαν στο νόμο Κατσέλη (3869/2010) για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους εκπροσώπους των δανειστών αναφορικά με την πορεία του νόμου και αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» (15/9).
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]