Σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, στην οποία επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “CCC”, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι η δεύτερη αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα ξεκινήσεις στις αρχές του δ’ τριμήνου του 2016 (αρχές Οκτωβρίου), με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.
Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ικανοποιητικά «μαξιλάρια ρευστότητας» (μετρητά, repos αλλά και μέσω καθυστέρησης στην αποπληρωμή των οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα) ώστε να αντέξει ακόμη και ως το β’ τρίμηνο του 2017, χωρίς να λάβει τις δόσεις που έχουν προγραμματιστεί έως τότε.
Επιπρόσθετα σημείο-κλειδί θεωρείται η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία εάν επιτευχθεί αυτό θα σημάνει πρώτον χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο οίκος τονίζει ότι οι κίνδυνοι για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος είναι ακόμη ισχυροί, καθώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται αποφασισμένη πλήρως να το «καταστήσει κτήμα της».
Εκτιμά ότι, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, αλλά θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν αυτοί που έχουν τεθεί για το 2017 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ) και το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ).
Πολιτικές εκπλήξεις
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
«Αν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να διατηρεί την επιρροή του στον χώρο του κέντρου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτικές εκπλήξεις. Το να διατηρήσει τη λαϊκή στήριξη και να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα έως το 2018, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, με δεδομένη και την προηγούμενη «συμπεριφορά» της χώρας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Fitch, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Ανάπτυξη και έλλειμμα
Ο οίκος εκτιμά ότι για το 2016 μπορεί να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 0,5% και αυτός να ενισχυθεί στο 1,8% το 2017, εάν ταυτόχρονα υπάρξει βελτίωση της κατανάλωσης. Αναμένει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 21,9% το 2018, παραμένοντας η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.
Αναφορικά με την πορεία των άλλων δημοσιονομικών μεγεθών, ο οίκος αναμένει μικρά πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών τόσο φέτος όσο και το 2017, ενώ το χρέος θα παραμείνει κοντά στο 130% έως και το τέλος του τρέχοντος έτους.
Διαχείριση κόκκινων δανείων
Ο Fitch συντάσσεται με όλους εκείνους που τονίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι ο τρόπος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς φθάνουν στο 45% των συνολικών δανειακών χορηγήσεων.
(Πηγή: newmoney.gr)