Ξέροντας ότι αναζητείται εναγωνίως η «μαγική λύση» για να ακυρωθεί η περικοπή των συντάξεων και να υλοποιηθούν οι ελαφρύνσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ που προωθεί το ΥΠΟΙΚ δείχνει να τηρεί στάση αναμονής. Τούτο με την προοπτική να πει τη γνώμη του όταν του ζητηθεί ίσως από το Συμβούλιο Yπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης που θα κληθεί να εξετάσει την ακύρωση του μέτρου.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Τζέρι Ράις στη χθεσινή τακτική του ενημέρωση στους ξένους ανταποκριτές όταν ρωτήθηκε για το θέμα τόνισε ότι το Ταμείο θα προτιμούσε να εφαρμοστεί το μέτρο ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για την υιοθέτηση των αντιμέτρων. Με τον τρόπο αυτό έδειξε ότι το Ταμείο γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών που δεν έχουν γεφυρωθεί μετά από δύο μήνες διαπραγματεύσεων.
Σημείωσε πάντως ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη ψηφιστεί εδώ και καιρό και τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό να εφαρμόζονται οι πολιτικές που έχουν ψηφιστεί. Κάτι τέτοιο να υποστηριχθεί ως θέση αναμένεται ότι θα βρει ανταπόκριση από τον ευρωπαϊκό βορρά και κυρίως τη Γερμανία αλλά και τη Φινλανδία και τη Σλοβακία που αντέδρασαν στο τελευταίο Euro working group στο αίτημα της Ελλάδας. Ειδικά μετά την αναφορά των θεσμών ότι στην καλύτερη περίπτωση οι ελληνικές προτάσεις οδηγούν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα οριακά κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.
Πάντως ο κ. Ράις επιβεβαίωσε το γεγονός ότι κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ στην οποία η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε στον υπουργό Οικονομικών ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου για το 2019 είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων, αν και πρότεινε να διατεθεί «προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης» δίνοντας στίγμα ότι το Ταμείο θέλει να ενισχυθούν οι εν ενεργεία εργαζόμενοι και όχι οι συνταξιούχοι.
Επιβεβαιώνοντας μάλιστα και την απόσταση του Ταμείου από τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας ο κ. Ράις επεσήμανε το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα με την Ελλάδα και η κύρια διάδραση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας είναι μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Ευρύτερα αυτή είναι η συμφωνία, είπε, «και σίγουρα συμφωνούμε ότι οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας».
Σε ό,τι αφορά πληροφορίες οι οποίες θέλουν την Ελλάδα να θέλει να προεξοφλήσει περίπου 5 δισ. από το συνολικό χρέος των 10 δισ. προς το ΔΝΤ ο κ. Ράις εμφανίστηκε θετικός, αν και πάλι ξεκαθάρισε ότι είναι απόφαση που θα πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αλλά μπορώ να πω ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουν οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της διαχείρισης χρέους», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Οπως συμπλήρωσε ο Τζέρι Ράις, η Ελλάδα «έχει μια σειρά επιλογών και αυτή (σ.σ. πρόωρη αποπληρωμή) είναι μία εξ αυτών». Τόνισε δε ότι η χώρα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση του Eurogroup για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια και της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του προγράμματος.
Ετσι, συμπλήρωσε, μπορεί να είναι υπομονετική στους σχεδιασμούς της δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το μαξιλάρι ρευστότητας μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά ως «σωσίβιο» για τις αγορές και όχι για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος των «δημόσιων» δανειστών της.
Τέλος, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόσκληση του ΠτΔ προς την Κριστίν Λαγκάρντ να επισκεφτεί την Ελλάδα αλλά δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]