Πρόκειται για παράνομη πρακτική σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, η οποία οδήγησε την Επιτροπή να διατάξει την Ιρλανδική κυβέρνηση να απαιτήσει από την Apple την επιστροφή 13 δισ. ευρώ.
«Το θεμελιώδες σημείο εδώ είναι ότι η Apple προσπαθούσε αδιαμφισβήτητα να αποφύγει φόρους και το έκανε με ανέντιμο τρόπο, με τη συνενοχή της ιρλανδικής κυβέρνησης, προσποιούμενη ότι τα χρήματα, τα κέρδη, τα δισεκατομμύρια κερδών που έβγαζε, στην πραγματικότητα προέρχονταν από μια ιρλανδική εταιρία που ήταν καταχωρισμένη στον κυβερνοχώρο και ως εκ τούτου δεν χρειαζόταν να πληρώσει φόρους. Και οποιοσδήποτε το δει, θα πει ότι πρόκειται για κομπίνα, ότι είναι μια προσπάθεια φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής, όπως θέλετε να το πείτε», επεσήμανε ο 73χρονος οικονομολόγος.
Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τους δικούς τους φορολογικούς συντελεστές, με το χαμηλό εταιρικό συντελεστή της Ιρλανδίας, μόλις 12,5%, να την έχει βοηθήσει να προσελκύσει πολυεθνικές από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα τεχνολογίας και μεγάλες φαρμακευτικές, συμπεριλαμβανομένων των Google, Facebook και Twitter.
Στο στόχαστρο εικονικές εταιρίες οδικών μεταφορών μετά από ελέγχους της Επιθεώρησης Eργασίας
Ωστόσο, η Επιτροπή έκρινε ότι η Apple έλαβε «παράνομη φορολογικά οφέλη» από την Ιρλανδία, τα οποία της επέτρεψαν να πληρώσει πολύ λιγότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις. Ανέφερε επίσης ότι η Apple κατέβαλε εταιρικό φόρο μόνο το 1% για τα ευρωπαϊκά της κέρδη το 2003, ο οποίος μειώθηκε στο 0,005% μέχρι το 2014.
«Η φορολογική μεταχείριση στην Ιρλανδία, επέτρεψε στην Apple να αποφύγει τη φορολόγηση σε όλα σχεδόν τα κέρδη που προέρχονται από τις πωλήσεις των προϊόντων της σε ολόκληρη την ενιαία αγορά της ΕΕ. Αυτό οφείλεται στην απόφαση της Apple να καταγράψει όλες τις πωλήσεις της στην Ιρλανδία και όχι στα κράτη όπου πωλούνταν τα προϊόντα», ανέφερε η ανακοίνωση της Επιτροπής την Τρίτη.
Ο Στίγκλιτς χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ, ως «εντελώς ανεύθυνη» και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εναρμονίσει τους φορολογικούς συντελεστές των κρατών-μελών, ώστε να αποτρέψει τις χώρες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να προσελκύσουν πολυεθνικές, προσφέροντας χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων.
«Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτική οντότητα μόνο εφόσον η κάθε χώρα δεν προβαίνει σε ενέργειες που βλάπτουν άλλες χώρες. Αυτό που είχε κάνει η Ιρλανδία έβλαπτε άλλες χώρες», τόνισε.