Την επισήμανση αυτή κάνουν στις Βρυξέλλες με αφορμή την τοποθέτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, λίγες εβδομάδες πριν από τη λήψη της οριστικής απόφασης στο Εurogroup.
Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, η οποία δεν οδηγεί στην έγκριση με συνοπτικές διαδικασίες του αιτήματος της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις την 1η Ιανουαρίου 2019. «Υπεραπόδοση υπάρχει, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να οδηγεί αυτόματα στη μη περικοπή», απάντησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν τα περιθώρια που υπάρχουν.
Με άλλα λόγια ο Γερμανός επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης μας λέει ότι πρέπει δούμε πρώτα αν τα χρήματα της υπαραπόδοσης φτάνουν για την κατάργηση της περικοπής, ενώ με έμμεσο άλλα σαφέστατο τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς που θα μπορούσε να πάει η υπεραπόδοση.
Το όλο θέμα βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην Κομισιόν, η οποία καλείται να το εξετάσει σε συνάρτηση με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019. Το γεγονός ότι δεν ζήτησε επίσημες διευκρινίσεις και συμπληρωματικά στοιχεία από την Αθήνα, όπως έκανε με άλλες χώρες, είναι θετικό σημάδι. Θετικό θα είναι για τη συνέχεια της υπόθεσης των συντάξεων εάν κάνει και ευνοϊκή σύσταση, δηλαδή προτείνει την αποδοχή του αιτήματος της κυβέρνησης.
Ωστόσο, μπορεί η θέση της Επιτροπής να έχει πολιτικό βάρος, ωστόσο την απόφαση δεν τη λαμβάνει αυτή αλλά τα κράτη μέλη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του Εurogroup.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση του κ. Ρέγκλινγκ θόλωσε τα νερά. Κι αυτό γιατί είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που τοποθετείται δημόσια, λέγοντας ότι θα πρέπει να μετρήσουμε την υπεραπόδοση γιατί δεν είναι τόσο μεγάλη. Επιπλέον, αυτός που το είπε είναι και Γερμανός με στενές διασυνδέσεις με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας του.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η στάση της Γερμανίας θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια. Μπορεί ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς να εμφανίζεται θετικός έναντι της Ελλάδας, ωστόσο θα μετρήσει και η γνώμη του γερμανικού κοινοβουλίου, δηλαδή της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία κυριαρχούν βουλευτές του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ. Η εν λόγω επιτροπή είχε υποχρεώσει στις αρχές του καλοκαιριού τον κ. Σολτς να «μπλοκάρει» τη χορήγηση της δόσης στην Ελλάδα γιατί η κυβέρνηση δεν είχε κοινοποιήσει στους δανειστές τα ισοδύναμα για τα 30 εκατ. ευρώ από τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν από το προσφυγικό.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]