Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε απώλειες κατά 2,61% κατρακυλώντας περαιτέρω στις 641,79 μονάδες που είναι ιστορικό χαμηλό 18 μηνών.
Ενδοσυνεδριακά, η υψηλότερη τιμή που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 657,23 με κατώτερη στις 640,59 μονάδες αλλά για άλλη μια ημέρα τα συσσωρευμένα προβλήματα με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών «έκριναν» τη συνεδρίαση.
Σε συνέχεια των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 6,45%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει απώλειες 2,80% και τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης να διολισθαίνει κατά 2,56%.
Οι τράπεζες
Ειδικότερα η Eurobank υποχώρησε κατά 11,58%, η Πειραιώς κατά 10,95%, η Εθνική κατά 4,76% και η Alpha Bank κατά 3,17%. Στον αντίποδα, κέρδη 0,76% κατέγραψε η Attica Bank.
Οι απώλειες συνιστούν αποτέλεσμα των διάφορων σεναρίων σχετικά με την εξουδετέρωση της βραδυφλεγούς βόμβας των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Το πρόβλημα επεσήμανε χθες και η Fitch, η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου των τραπεζών σημειώνοντας ότι μετά την αύξηση της κλίμακας από την επιλεκτική χρεοκοπία οι τράπεζες θα πρέπει να περιμένουν νέα αναβάθμιση αν αντιμετωπίσουν τα αδύναμα στοιχεία του ενεργητικού τους και κυρίως τα κόκκινα δάνεια.
Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας στη βαθμίδα CCC+ από RD (επιλεκτική χρεοκοπία) και τις Eurobank και Πειραιώς με CCC από RD.
Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων τραπεζών σε C από RD.
Οπως σημειώνει η Fitch, παρότι κάποιοι περιορισμοί παραμένουν σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές, οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετήσουν όλες τους τις υποχρεώσεις.
Θυμίζει ότι ήδη από το 2017 το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την ΤτΕ δημιούργησαν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση των capital controls η οποία περιελάμβανε τρία στάδια. Με τις τελευταίες αλλαγές υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους τα δύο. Σύμφωνα με τη Fitch, το τελευταίο στάδιο, που περιλαμβάνει την άρση όλων των περιορισμών, θα εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα.
Επεκτείνονται οι δυνατότητες του Gov.gr Wallet - Τι θα προσφέρει στους ασφαλισμένους
Το κλειδί
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι κλειδί για περαιτέρω αναβάθμιση στη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών θα είναι η βελτίωση στα μεμονωμένα πιστωτικά θεμελιώδη στοιχεία τους όπως αποτυπώνονται στις αξιολογήσεις βιωσιμότητας (viability ratings).
Oι αξιολογήσεις βιωσιμότητας συνεχίζουν να περιορίζονται από την εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και τη μεγάλη κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα προβληματικά δάνεια. Αντανακλούν επίσης τη βελτιωμένη αλλά ακόμα περιορισμένη ρευστότητα.
H Fitch υπογραμμίζει ακόμα ότι τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητα σε μια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος ή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αν και οι κίνδυνοι και στα δύο έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους 15 μήνες.
Μια αναβάθμιση των αξιολογήσεων των τραπεζών θα προϋπέθετε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από τα προβληματικά δάνεια, καθώς και διαρκείς βελτιώσεις στο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των καταθέσεων και της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές.
Στον αντίποδα, οι αξιολογήσεις θα υποβαθμιστούν αν αποδυναμωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών.
Ο Τσακαλώτος στο Μπαλί
Το θέμα της θωράκισης των τραπεζών θα συζητηθεί και στις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Μπαλί της Ινδονησίας στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στόχος του θα είναι να πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την EKT και τον ESM για να προχωρήσει άμεσα η εγγυοδοσία έναντι των ζημιών που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες από τη δυναμική διαχείριση κόκκινων δανείων (δηλαδή την πώληση πακέτων δανείων) σε πρώτη φάση αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία Bad Bank.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αναμένεται να προχωρήσει και το θέμα της αναστροφής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων για το 2019, για το οποίο αναμένει τη σταθερή αντίθεση του ΔΝΤ που είχε επιβάλει την προνομοθέτηση του μέτρου από το 2017.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ
Στο μεταξύ, το ΔΝΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις μακροοικονομικές προβλέψεις του για όλα τα κράτη-μέλη του και άρα και την Ελλάδα.
Σε γενικές γραμμές ο Οργανισμός έχει συγκλίνει περαιτέρω με τις προβλέψεις της Ε.Ε. υποχωρώντας από τις άκαμπτες θέσεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ για το 2018 και 2,4% για το 2019, ελάχιστα χαμηλότερα από τις προβλέψεις του προσχεδίου του Προϋπολογισμού που θέλουν ανάπτυξη 2,1% για φέτος και 2,5% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο.
Πιο σημαντικό σημείο σύγκλισης όμως είναι ότι το Ταμείο αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή του για το 2023 προβλέποντας πλέον ανάπτυξη 1,2% του ΑΕΠ αντί 1% στις προβλέψεις που έκανε τον Απρίλιο.
Ωστόσο το ΔΝΤ δεν θα παραλείπει να επισημάνει τον κίνδυνο για τον ρυθμό ανάπτυξης που εγκυμονεί η γήρανση του πληθυσμού κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα και την Ισπανία, χώρες στις οποίες η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο δείκτης γονιμότητας από το 1,5 το 2007 στο 1,3 το 2013.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]