Από τον τεράστιο αυτό όγκο υποθέσεων, οι 300.515 είναι αιτήσεις για πάσης φύσεως συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα που καταχωρίσθηκαν ως εκκρεμότητες μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2018 για το Δημόσιο, σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος. Οι άλλες 162.000 είναι αιτήσεις σύνταξης και εφάπαξ που εκκρεμούν στο σύνολο των Ταμείων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Στο Δημόσιο, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα, στην κύρια σύνταξη, εκκρεμούν οριστικές αποφάσεις και πληρωμές από τα μέσα του 2016. Παρότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν μειωθεί, εντούτοις οι αποφάσεις καθυστερούν να βγουν, ιδίως στους ένστολους.
Η αναμονή για την έκδοση και πληρωμή επικουρικών συντάξεων εκτείνεται ως και 3 χρόνια.
Για την πληρωμή των εφάπαξ η αναμονή είναι κατά μέσο όρο στα 2 χρόνια στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, ενώ υπάρχουν και ταμεία πρόνοιας όπου η αναμονή (π.χ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) πάει πιο πίσω και φτάνει στον Δεκέμβριο του 2013 (σ.σ.: σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην ιστοσελίδα του το ΕΤΕΑΕΠ)!
Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγύρισε με το διάγγελμα και την… (παραμ)Ιθάκη του πρωθυπουργού τη δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια, αλλά ξέχασε ότι η «Οδύσσεια» συνεχίζεται αδιάκοπα και χωρίς τέλος για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τους θεωρεί και συμπεριφέρεται ως υπηκόους της.
Τα στοιχεία με τα επίσημα ντοκουμέντα του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» σήμερα δείχνουν ότι μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2018 στο Δημόσιο καταμετρήθηκαν 300.515 εκκρεμείς υποθέσεις για πάσης φύσεως συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά αιτήματα, εκ των οποίων οι 145.113 αφορούν αμιγώς θέματα συντάξεων και αναγνωρίσεις πλασματικών ετών για υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.
Από τον πίνακα των 300.515 εκκρεμοτήτων που δημοσιεύει ο «Ε.Τ»:
• Οι 14.396 αφορούν σε καθυστερήσεις ως προς την έκδοση οριστικών συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.
• Οι 32.035 αφορούν σε επιστροφές αναδρομικών ποσών σε συνταξιούχους που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.
• Οι 98.682 αφορούν σε αιτήσεις για αναγνώριση πλασματικών ετών προκειμένου να συμπληρώσουν οι ασφαλισμένοι τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Χωρίς τις αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης, η έξοδος στη σύνταξη καθυστερεί, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως οι 53.633 από τις αιτήσεις αυτές είναι σε εκκρεμότητα πριν από τις 12/5/2016, δηλαδή πριν από το νόμο Κατρούγκαλου!
Από τα υπόλοιπα 155.402 αιτήματα και εκκρεμότητες που περιλαμβάνονται στην ίδια λίστα, τα 82.324 αφορούν σε ελέγχους για την εφαρμογή των μειώσεων από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), ενώ σε αναμονή για χορήγηση πιστοποιητικών για έξοδα κηδείας είναι 38.229 αιτήματα ασφαλισμένων ή συνταξιούχων.
Οι καθυστερήσεις πληρωμών δεν περιορίζονται μόνον σε συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου σε επιζώντες συζύγους, αλλά τα χρωστούμενα φτάνουν μέχρι και στους κληρονόμους – συγγενείς θανόντων, καθώς για αυτή την αιτία περιμένουν αναδρομικά 6.366 δικαιούχοι!
Η λίστα αναμονής των 300.515 αιτημάτων περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες από τέσσερα τμήματα συντάξεων του Δημοσίου, που είναι το τμήμα κανονισμού πολιτικών συντάξεων, το τμήμα κανονισμού συντάξεων υπαλλήλων ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, το τμήμα κανονισμού στρατιωτικών συντάξεων και το τμήμα ελέγχου και μεταβολών.
Αν δοθούν όλα τα στοιχεία για όλες τις εκκρεμότητες που έχουν και τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ, δηλαδή το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ, τότε το σύνολο όλων των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών αιτημάτων/εκκρεμοτήτων μπορεί να αγγίζει και το 1 εκατομμύριο υποθέσεις που λιμνάζουν για χρόνια στα συρτάρια των Ταμείων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]