Αύριο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στο Βερολίνο για τη σύνοδο των σοσιαλιστών υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μετά την πρώτη μετά το Μνημόνιο αξιολόγηση θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο αλλά και με τον επίτροπο κ. Πιέρ Μοσκοβισί σε μια πρώτη αποτίμηση των συζητήσεων της Αθήνας. Με τον Γερμανό ομόλογό του θα υπάρχει μια κοινωνική συνάντηση χωρίς πολλές λεπτομέρειες για μέτρα και αντίμετρα καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Αύριο Πέμπτη η αποτίμηση της αξιολόγησης της Αθήνας θα συζητηθεί στη σύνοδο των Ευρωπαίων τεχνοκρατών του Euroworking group. Κατά τη σύνοδο η ελληνική πλευρά θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει τα επιχειρήματά της και για την αναστροφή του μέτρου των συντάξεων, ότι δηλαδή το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό καθώς εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, πως η αναστροφή του δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022 και ότι επιπλέον είναι και αντιαναπτυξιακό. Η θέση που θα πάρουν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών θα περάσει και ως εισήγηση και στο Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου, ημέρα κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή.
Την ίδια ημέρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις θα έχει την τακτική ενημέρωση των ανταποκριτών. Σε αυτήν το Ταμείο, το οποίο δεν συνυπέγραφε την κοινή ανακοίνωση των ευρωπαϊκών θεσμών μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα, θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να τοποθετηθεί και για το θέμα των συντάξεων.
Στο μεταξύ, στο ΓΛΚ συνεχίζουν την ολοκλήρωση της σύνταξης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού υπολογίζοντας και την περικοπή των συντάξεων μαζί με τα κοινωνικά αντίμετρα του επόμενου χρόνου καθώς αυτά είναι τα επίσημα δεδομένα μέχρι στιγμής.
Οπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, οι επόμενες 20 ημέρες θα είναι κρίσιμες για να συμφωνηθεί αν υπάρχει τρόπος να υπάρχει σταθερός δημοσιονομικός χώρος περίπου 2 δισ. από το 2019 ως το 2022 ώστε να υπάρξει επίσημη εισήγηση από τους θεσμούς προς το Eurogroup για την αναστροφή του μέτρου. Αυτό θα εξαρτηθεί από τρεις επιμέρους συμφωνίες.
Η πρώτη αφορά την πορεία εσόδων και δαπανών που θα πρέπει να κινείται εντός στόχων τουλάχιστον για το 2018 και το 2019.
Η δεύτερη συμφωνία θα αφορά την υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή το υπερπλεόνασμα που προβλέπεται ότι θα έχουν οι Προϋπολογισμοί από το 2019 ως το 2022.
Η τρίτη συμφωνία είναι για το αν θα υπάρξει νέα διεκδίκηση το 2019 για αναστροφή του μέτρου της περικοπής του αφορολογήτου και η ανακατανομή τόσο των αντίμετρων που έχουν συμφωνηθεί από το 2017 για τη διετία 2019 και 2020 καθώς και των ελαφρύνσεων που θέλει να κάνει η ελληνική πλευρά τα επόμενα χρόνια. Η τρίτη αυτή συμφωνία θα είναι και η πιο δύσκολη καθώς εκτός από το δημοσιονομικό σκέλος που θα αφορά το κόστος κάθε μέτρου θα εξετάζεται και η σκοπιμότητα υλοποίησής του από την ελληνική πλευρά. Με άλλα λόγια οι δανειστές θα πρέπει να προσυπογράψουν ξανά ποια μέτρα θα εφαρμοστούν με βάση το αποτύπωμα που θα αφήσουν στη δικαιοσύνη και την κοινωνική πρόνοια.
Η συζήτηση αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μήνα αφού και οι ελληνικές αρχές ομολογούν ότι λόγω του ότι η αξιολόγηση έγινε σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από το κανονισμένο (αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Οκτωβρίου) δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσει το τεχνικό μέρος. Κατά συνέπεια και το Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου δεν αναμένεται να ασχοληθεί επίσημα με το αίτημα της ελληνικής πλευράς για τη μη περικοπή των συντάξεων. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των θεσμών που θα είναι παρόντες στη σύνοδο των υπουργών θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας καθώς και για την υλοποίηση του πακέτου των δεσμεύσεων της Ελλάδας.
Ο περίπου ένας μήνας από το Eurogroup του Οκτωβρίου ως τη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης του Νοεμβρίου αν και εφόσον έχει ολοκληρωθεί το τεχνικό σκέλος με επιτυχία θα οδηγήσει σε μια εισήγηση από τους εκπροσώπους των δανειστών για το θέμα των συντάξεων. Τελικός κριτής θα είναι το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και η αναστολή του μέτρου ως γνωστόν θα πρέπει να γίνει ομόφωνα δεκτή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]