Προς επίρρωση, τόσο το διαμέρισμα του Λάκη Γαβαλά στην Αγία Παρασκευή (συμπεριλαμβανομένης αποθήκης και γκαράζ) όσο και οι τέσσερις -ημιτελείς- ιδιοκτησίες του Γιώργου Κούμπα στο Ψυχικό, με επισπεύδουσες τις Alpha Bank και Πειραιώς αντίστοιχα, αγοράστηκαν από τρίτους.
Στην περίπτωση των ακινήτων του τελευταίου δε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το τίμημα κινήθηκε πολύ υψηλότερα από την αρχική τιμή προσφοράς και συγκεκριμένα στα δύο εκατ. ευρώ (από περίπου ένα εκατ. ευρώ εκτιμώμενης συνολικής αξίας). Υπενθυμίζεται ότι ο Ομιλος «Κούμπας Συμμετοχών» έβαλε λουκέτο πριν από σχεδόν μία διετία, με την τραπεζική έκθεσή του να ξεπερνά τα 138 εκατ. ευρώ.
Σε χέρια τρίτων φέρεται, επίσης, να πέρασαν τόσο τα γραφεία της Αττικατ στη Λεωφόρο Μεσογείων, που έβγαλε σε πλειστηριασμό η Πειραιώς, όσο και οικόπεδο της οικογένειας Αγούδημου στο Δήμο Σαρωνικού, με επισπεύδουσα την Alpha Bank. «Είναι θετικό το γεγονός ότι σε αυτή την πρώτη -μετά τη θερινή ανάπαυλα- δημοπρασία οι τράπεζες περιόρισαν το ποσοστό των ακινήτων που “μπιτάρουν” οι ίδιες», εξηγούν αρμόδιες πηγές, εκτιμώντας πως το ενδιαφέρον των επενδυτών θα παραμείνει ζωηρό και στις επόμενες σχετικές διαδικασίες.
Την ίδια στιγμή, από τους 530 πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί για χθες, οι 133 ανεστάλησαν κατόπιν πρωτοβουλίας των οφειλετών. Πρόκειται για μία τακτική, η οποία υιοθετήθηκε από μεγάλη μερίδα οφειλετών το αμέσως προηγούμενο διάστημα, αναγκάζοντας τις τράπεζες να λάβουν τα… μέτρα τους.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, από τις 29 Νοεμβρίου 2017, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα, έως και τα τέλη Ιουλίου 2018, από τους 10.160 πλειστηριασμούς οι 2.263 ανεστάλησαν ή ματαιώθηκαν κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με την τράπεζα.
«Δεδομένου ότι -τουλάχιστον προσώρας- “ανεβαίνουν” μεγάλα ακίνητα, πολλά από τα οποία ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, τα ιδρύματα έχουν αποφασίσει να σκληρύνουν τη στάση τους, αποδεχόμενα μεν την αναστολή της διαδικασίας με την καταβολή του ανάλογου τιμήματος, για περιορισμένο χρονικό διάστημα δε, που συνήθως κυμαίνεται από 40 ημέρες έως και δύο μήνες», αναφέρουν αρμόδιες πηγές και προσθέτουν: «Η τράπεζα, δηλαδή, διατηρεί το δικαίωμα μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα να εκκινήσει εκ νέου τον πλειστηριασμό, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα».
Στόχος των συστημικών oμίλων, πάντως, είναι να πενταπλασιάσουν σε βάθος διετίας τον όγκο των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων (από περίπου 10.000 έως τα τέλη Ιουλίου σε 50.000 το 2019), γεγονός που θα τους επιτρέψει να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα από ρευστοποιήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους στόχους, οι οποίοι πρόκειται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω τις προσεχείς ημέρες, οι τράπεζες σχεδίαζαν να ανακτήσουν μέσω πλειστηριασμών 200 εκατ. ευρώ από το καταναλωτικό, 2,9 δισ. ευρώ από το στεγαστικό και 7,5 δισ. ευρώ από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]