Οσον αφορά την απώλεια θέσεων εργασίας, είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τον Ιούλιο του 2015, όπου εκεί υπήρξε απώλεια 16.658 θέσεων απασχόλησης.
Από το αρνητικό ισοζύγιο του Ιουλίου 2018, οι 8.610 θέσεις εργασίας καταγράφηκαν από τις επιχειρήσεις που δηλώνουν ηλεκτρονικά τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις εργαζομένων στο σύστημα «Εργάνη» και οι άλλες 1.492 θέσεις από ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που τις δηλώνουν χειρόγραφα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, τον Ιούλιο έγιναν 239.080 προσλήψεις εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλθηκαν (με απολύσεις ή λήξεις συμβάσεων) 151.315 συμβάσεις εργαζομένων, και υπήρξαν άλλες 96.375 οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων.
Τον Ιούλιο άδειασαν 247.690 θέσεις στην αγορά εργασίας, με απολύσεις και αποχωρήσεις, και από τις θέσεις αυτές καλύφθηκαν οι 239.080 με νέες προσλήψεις. Το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων δηλαδή ήταν αρνητικό κατά 8.610 θέσεις (ή 10.102 μαζί με τις χειρόγραφες αναγγελίες στην «Εργάνη»).
Σε σύγκριση μάλιστα με τον ίδιο μήνα του 2017, δηλαδή σε ετήσια βάση, η απώλεια θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 15.852. Και αυτό γιατί ενώ πέρυσι τον Ιούλιο το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 7.242 θέσεις, φέτος η εικόνα αντιστράφηκε πλήρως και από το θετικό ισοζύγιο περάσαμε στο αρνητικό των 8.610 θέσεων.
Το δεύτερο σοκ, εκτός από το αρνητικό ισοζύγιο απασχόλησης στα στοιχεία της «Εργάνης» που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας (δηλαδή τα 4ωρα και η εργασία 2 ή 3 ημερών την εβδομάδα) εξακολουθούν και υπερισχύουν έναντι της πλήρους απασχόλησης με ποσοστό 54,69% έναντι 45,31% για τον μήνα Ιούλιο.
Η εικόνα αυτή στην αγορά εργασίας και κυρίως το γεγονός ότι οι μισές και πλέον προσλήψεις είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης κάθε άλλο παρά αντανακλούν την περιβόητη ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση των μισθών για ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων.
Οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης, ιδίως οι θέσεις ανειδίκευτου προσωπικού, αμείβονται με βασικό μισθό που είναι χαμηλότερος ακόμη και από το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο και στα χαμηλότερα έναντι του αναμενομένου έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές. Και αυτό γιατί η όποια αύξηση της απασχόλησης τροφοδοτείται κατά κανόνα από «φθηνότερες προσλήψεις» στις οποίες αντιστοιχούν και μικρότερες εισφορές.
Η επίπτωση αυτή μάλιστα φαίνεται να παγιώνεται, καθώς στο επτάμηνο του 2018 οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης υπερτερούν καθ’ όλη την περίοδο έναντι των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης.
Σημειωτέον δε ότι στις προσλήψεις που καταγράφονται στην «Εργάνη» περιλαμβάνονται και αυτές που γίνονται μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]