Αυτό προβλέπει η χθεσινή απόφαση της Κομισιόν, η οποία φυσικά απέχει πολύ από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου». Ακόμη και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που λέει συνεχώς τις τελευταίες μέρες, το είπε και χθες, ότι δεν μιλάμε για τέταρτο Μνημόνιο, χθες αναγνώρισε ότι η ενισχυμένη εποπτεία είναι στενή παρακολούθηση και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην ευρωζώνη.
οπως διευκρίνισε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, η ενισχυμένη εποπτεία θα ισχύσει μέχρι το 2022, δηλαδή για όσο διάστημα ισχύουν και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν συνδεθεί με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Σε έξι τομείς
Η εποπτεία θα επικεντρώνεται σε έξι τομείς, σε σχέση με τους οποίους η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συνολικής απόφασης στο Εurogroup της 22ας Ιουνίου.
Πρόκειται για: τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική διαρθρωτική πολιτική, την κοινωνική πρόνοια, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις αγορές εργασίας και προϊόντων και τη Δημόσια Διοίκηση.
Η Ελλάδα θα ελέγχεται μέσω πιο συχνών αποστολών αξιολόγησης από την Επιτροπή, τους άλλους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΜΣ) και το ΔΝΤ. Η υποβολή εκθέσεων θα πραγματοποιείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ, όπως τονίζεται, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν λεπτομερέστερα στοιχεία από ό,τι θα συνέβαινε βάσει της κανονικής εποπτείας μετά τη λήξη προγράμματος. Στις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες οι έλεγχοι είναι εξαμηνιαίοι και δεν συνοδεύονται από επιμέρους δεσμεύσεις.
Διασφάλιση
Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν πρέπει να εκληφθεί ως τέταρτο πρόγραμμα, γιατί δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα και πολιτικές, αλλά επιδιώκει τη διασφάλιση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί και είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης είτε πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Αναγνώρισε, ωστόσο, πως είναι μια διαδικασία πιο στενής παρακολούθησης σε σχέση με την κλασική επιτήρηση, που εφαρμόστηκε στις άλλες χώρες (Ιρλανδία, Κύπρος, Πορτογαλία, Ισπανία).
Η διαδικασία βασίζεται στον κανονισμό 4072/2013 της διπλής δέσμης για την ενίσχυση της οικονομικής και της δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών της ευρωζώνης τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ δίνει σημαντικές αρμοδιότητες στην Κομισιόν, και φτάνουν μέχρι την υποχρέωση του κράτους-μέλους που αποκλίνει από τους στόχους να λάβει μέτρα.
Κυρώσεις
Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι κυρώσεις θα είναι διαφορετικές, η χώρα δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί όλων των αποφάσεων ελάφρυνσης του χρέους.
Πρόκειται για την επιστροφή των κερδών ύψους 5,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, συνδέεται με την υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας. Τούτο θα γίνεται επιπροσθέτως της συμφωνηθείσας παραίτησης από την προσαύξηση επιτοκίου όσον αφορά τη δόση για την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος από το 2018, η οποία αποφέρει μια ελάφρυνση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2022.
Η χθεσινή απόφαση θα υποβληθεί σήμερα υπό μορφή γνωστοποίησης στο Εurogroup, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος αύριο θα εγκρίνει την τελευταία δόση ύψους 15 δισ. ευρώ.
Εφαρμογή των μέτρων
Ο κ. Ντομπρόβσκις στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα να συνεχίσει τις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Για το θέμα της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου μέχρι το τέλος του έτους, στο οποίο επικεντρώθηκαν χθες και οι ερωτήσεις των ξένων δημοσιογράφων, ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι η Κομισιόν «ενημερώθηκε» από την κυβέρνηση, δηλαδή με έμμεσο τρόπο επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε συνεννόηση και συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]