«Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την αξιοποίηση των λιστών αυτών από το 2010 έως σήμερα. Πρέπει να αποδοθούν οι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για την αξιοποίηση των λιστών», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6».
Εξηγώντας τόνισε ότι και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν είχαν επιταχυνθεί όσο έπρεπε οι διαδικασίες ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα. «Το 2017 και το 2018 δεν έγιναν οι ενέργειες που έπρεπε», είπε. Αμφισβήτησε μάλιστα και το αφήγημα κυβερνητικών στελεχών που μιλούσαν για είσπραξη 40 δισ. από τη λίστα Λαγκάρντ και άλλων ανάλογων λιστών. «Οσοι τα έλεγαν αυτά, ας έρθουν τώρα να απολογηθούν», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, όπως είπε ο πρώην υπουργός, «έχουμε κάνει πολλά σαν κυβέρνηση. Δεν λέω ότι έγιναν τέλεια, υπάρχουν ευθύνες, αλλά κάναμε περισσότερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
Μία μέρα νωρίτερα σε ακρόασή του στη Βουλή ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων παραδέχθηκε ότι η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ «είναι πια αδύνατη». Οπως τόνισε, πλέον ο έλεγχος μπορεί να γίνει πλέον μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που από την ίδια τη λίστα προκύπτει μεγάλη διαφορά μεταξύ ετών. Δηλαδή π.χ. το 2005 να είναι το χαρτοφυλάκιο X και το 2006 Χplus και να είναι τόσο σημαντική η διαφορά ώστε να έχει και ποινικό ενδιαφέρον.
Τους ελέγχους, όπως είπε, έχει ακυρώσει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η συνέχιση των ελέγχων για φοροδιαφυγή μετά τα πέντε χρόνια αν δεν προκύψουν νέα στοιχεία που δεν είχε υπ’ όψιν της η φορολογική αρχή ώστε ο χρόνος των ελέγχων να παραταθεί από τα πέντε στα 10 χρόνια. Μάλιστα, όσον αφορά αυτές τις περιπτώσεις ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι εντοπίστηκαν μόλις 75 τέτοιες περιπτώσεις. Για τις 71 βγήκαν εντολές και σε φάση ολοκλήρωσης είναι 4.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Ετσι λοιπόν μια πολυδιαφημισμένη προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στην οποία έγινε μεγάλη πολιτική σπέκουλα, μπαίνει οριστικά και με τη σφραγίδα της ΑΑΔΕ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Οσον αφορά στα υπόλοιπα στοιχεία της περίφημης λίστας, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι για 629 ΑΦΜ από τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, για τα οποία έχει βγει εντολή ελέγχου, οι 500 υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ακόμα 178 ΑΦΜ, τα οποία ελέγχονται με συναξιολόγησή και άλλων πληροφοριών και 30 ΑΦΜ. που είναι υποψήφια για έλεγχο στο προσεχές διάστημα. Τα συνολικά ΑΦΜ είναι 807. Τα υπόλοιπα 920 επεστράφησαν στην οικονομική εισαγγελέα.
Συνολικά από τη Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1.727 ΑΦΜ μέχρι τον Μάρτιο του 2017 ενώ τότε στην ΑΑΔΕ ήρθε και το υπόλοιπο πακέτο της λίστας, δηλαδή αλλά 1.228 ΑΦΜ. Ομως οι αποφάσεις του ΣτΕ σταμάτησαν τον περαιτέρω έλεγχο.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ άφησε μάλιστα και μια περίεργη αιχμή, λέγοντας πως τα 298 ΑΦΜ της λίστας βρέθηκαν χωρίς καμία πληροφορία (δεν υπήρχε ποσό στα χαρτοφυλάκια), σημειώνοντας: «απ’ ό,τι ξέρω, το να διατηρεί κανείς λογαριασμό στο εξωτερικό δεν είναι ποινικό αδίκημα από μόνο του».
Τέλος, για τη λίστα Μπόργιανς και τις υπόλοιπες λίστες, είπε πως η Αρχή έχει προχωρήσει σε ελέγχους για τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]