Όπως παραδέχεται ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής σε εγκύκλιο που εξέδωσε στις 6 Ιουλίου με σκοπό να δώσει οδηγίες προς όλες τις ΔΟΥ και τις λοιπές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ για τον τρόπο διενέργειας προληπτικών φορολογικών ελέγχων, τα ξένα POS (από Βουλγαρία κ.λπ.) «έχουν κατακλύσει την αγορά».
Ουσιαστικά, ο κ. Πιτσιλής ομολογεί ότι το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα εδώ και πολύ καιρό! Για το λόγο αυτό, με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, έχει δώσει εντολή στους ελεγκτές, πέραν των «κλασικών» επαληθεύσεων, να «τσεκάρουν» εξονυχιστικά και τα POS. Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτεται από την εγκύκλιο, οι ελεγκτές θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξετάζουν και αν ο ελεγχόμενος «διαθέτει POS που έχει εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών πληρωμών – acquirer».
Όπως τονίζεται, η έρευνα αυτή είναι απαραίτητη «διότι είναι πολύ πιθανό ο ελεγχόμενος με τον τρόπο αυτό είτε να καταργεί στην πράξη τα capital controls είτε να μη δηλώνει τα έσοδα που πραγματοποιούνται από τη χρήση του POS αυτού».
Οδηγός
Για το πώς ακριβώς πρέπει να γίνεται η έρευνα στα POS, ο κ. Πιτσιλής έχει δώσει τις ακόλουθες οδηγίες:
«Οσα POS δεν έχουν μία από τις ακόλουθες ενδείξεις: “CARDLINK”, “ibank Εθνική”, “ΠΕΙΡΑΙΩΣ”, “FDH” ή “EURONET” είναι πιθανό να έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπούς acquirers. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα POS με την ένδειξη “MyPOS” ή “MyPOS ΕU”, τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά μετά τη θέσπιση των capital controls. Δεδομένου, ωστόσο, ότι πέραν των ενδείξεων “MyPOS” και “MyPOS ΕU” δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος -από τον οπτικό έλεγχο του μηχανήματος POS- να εξακριβωθεί ότι υπάρχει σύμβαση με αλλοδαπό acquirer, θα πρέπει οι ελεγκτές να πραγματοποιούν μια συναλλαγή (μικρού ποσού) και να επισυνάπτουν το απόκομμα της συναλλαγής στο “Έντυπο Μερικού Επιτόπιου Ελέγχου”, όπου ως αριθμός αποκόμματος θα εισάγεται ο κωδικός του RRN.
Επισημαίνεται, ενδεικτικά, ότι αν πρόκειται για αλλοδαπό εκκαθαριστή, στο απόκομμα θα εμφαίνονται η επωνυμία του acquirer και η διεύθυνσή του στο εξωτερικό. Τέλος, αναφέρεται ότι ορισμένοι τύποι τερματικών POS (π.χ. D200 της PAX, το οποίο μοιάζει με κομπιουτεράκι χειρός) αποστέλλουν τη βεβαίωση της συναλλαγής με sms ή e-mail. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα ζητούνται οι σχετικές εκτυπώσεις».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί