Επιβεβαιώθηκαν έτσι πλήρως τα όσα είχε επισημάνει ο «Ε.Τ.» εδώ κι ένα μήνα περίπου σχετικά με τις σημαντικές καθυστερήσεις στους ρυθμούς υποβολής των φετινών δηλώσεων που καθιστούσαν αναπόφευκτη εξέλιξη την παράταση της προθεσμίας υποβολής για 3-4 εβδομάδες μέσα στον Ιούλιο.
Οι καθυστερήσεις στους ρυθμούς υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες οδήγησαν στην απόφαση για την παράταση της προθεσμίας, οφείλονται κυρίως σε δυσλειτουργίες του συστήματος TAXISnet μέσω του οποίου συμπληρώνονται, αποστέλλονται και εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά όλες οι δηλώσεις.
Ειδικότερα, οι καθυστερήσεις στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων οφείλονται κυρίως στα ακόλουθα αίτια:
1) Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή και την εκκαθάριση των δηλώσεων τέθηκε φέτος σε λειτουργία στις 19 Απριλίου, 13 μέρες αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι.
2) Το σύστημα ΤΑΧΙSNΕΤ, στο οποίο λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων, ορισμένες μέρες παρουσιάζει προβλήματα και δεν δέχεται αμέσως τα στοιχεία που δηλώνονται αλλά υποχρεώνει τους λογιστές ή τους ίδιους τους φορολογούμενους που επιχειρούν να υποβάλουν τις δηλώσεις να ξανασυμπληρώσουν τα απαιτούμενα πεδία και τους απαιτούμενους κωδικούς και να τα ξαναϋποβάλουν χάνοντας σημαντικό πολύτιμο χρόνο.
3) Παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων από όσους φορολογούμενους πρέπει να δηλώσουν ότι «φιλοξενούν» ενήλικα προστατευόμενα τέκνα τους ή άλλα ενήλικα άτομα στις κατοικίες τους καθώς και από όσους πρέπει να δηλώσουν ότι «φιλοξενούνται». Τα προβλήματα αυτά τα οποία εμπόδιζαν την ομαλή ολοκλήρωση της συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων των συγκεκριμένων φορολογουμένων επιλύθηκαν με κάποια καθυστέρηση, αφού δηλαδή είχαν περάσει αρκετές μέρες από τότε που άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων.
4) Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης καθυστέρησε να εκδώσει τις βεβαιώσεις για τις καταβληθείσες εντός του 2017 ασφαλιστικές εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων.
5) Εγιναν λάθη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον ΕΦΚΑ στον υπολογισμό των φορολογικών κρατήσεων σε βεβαιώσεις συντάξεων που εκδόθηκαν και υποβλήθηκαν στο TAXISNET για λογαριασμό χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί από τους συγκεκριμένους φορολογούμενους να επανυποβάλουν τις δηλώσεις τους λαμβάνοντας υπόψη τις διορθωμένες βεβαιώσεις που εκδόθηκαν αργότερα.
6) Η αναμόρφωση του φορολογικού εντύπου Ε3, με την προσθήκη πλήθους νέων δεδομένων προς συμπλήρωση, προκάλεσε προβλήματα στους λογιστές-φοροτεχνικούς, οι οποίοι δεν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως για τις αλλαγές στους πίνακες και τους κωδικούς του εντύπου και δεν κατέστη δυνατό να προσαρμοστούν αμέσως στις νέες αυξημένες απαιτήσεις συμπλήρωσης ακόμη και μετά τις 19 Απριλίου, όταν είχε ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των δηλώσεων.
Ολα αυτά τα προβλήματα είχαν ως συνέπεια, ενώ βρισκόμαστε 70 ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποδοχή των δηλώσεων και 4 μόλις ημέρες πριν τη λήξη της κανονικής προθεσμίας υποβολής (30 Ιουνίου) να έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί δηλώσεις που δεν υπερβαίνουν σε αριθμό το 67% ή τα 2/3 του συνόλου αυτών που αναμένεται να κατατεθούν φέτος.
Συγκεκριμένα, μέχρι χθες το πρωί είχαν υποβληθεί και εκκαθαριστεί συνολικά μέσω του TAXISnet 3.884.054 δηλώσεις ενώ μέχρι σήμερα το βράδυ, ο αριθμός αυτός αναμένεται, εκτός απροόπτου, να έχει φθάσει μέχρι τα 4.200.000, επί συνόλου 6.300.000 που αναμένονται για υποβολή.
Οι ρυθμοί αυτοί είναι προφανές ότι δεν επέτρεπαν σε όλους τους φορολογούμενους να προλάβουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου, που λήγει κανονικά η προθεσμία. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) αναγκάστηκαν να παρατείνουν την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έως τις 26 Ιουλίου. Ηδη, με τους μέσους ρυθμούς υποβολής των 140.000-150.000 δηλώσεων ανά ημέρα που καταγράφονται αυτή τη στιγμή, πλην Σαββατοκύριακων, έως τις 30 Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί λιγότερες από 4.800.000 δηλώσεις, οπότε πάνω από 1.500.000 φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους εντός του επομένου μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 3.884.054 δηλώσεων που είχαν εκκαθαριστεί μέχρι χθες το πρωί έχουν προκύψει:
α) 1.450.583 χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα (37,15% του συνόλου) τα οποία αναγράφουν ποσά επιπλέον φόρων προς πληρωμή συνολικού ύψους 1.314.189.047 ευρώ. Σε κάθε παραλήπτη χρεωστικού εκκαθαριστικού αντιστοιχεί κατά μέσο όρο επιπλέον φόρος προς πληρωμή ύψους 905,97 ευρώ.
β) 512.793 πιστωτικά εκκαθαριστικά (13,2% του συνόλου) τα οποία αναγράφουν ποσά φόρων προς επιστροφή συνολικού ύψους 175.084.405 ευρώ. Κάθε παραλήπτης πιστωτικού εκκαθαριστικού δικαιούται να λάβει, κατά μέσο όρο, επιστροφή φόρου 341,43 ευρώ.
γ) 1.920.678 μηδενικά εκκαθαριστικά (49,45% του συνόλου).
Γιώργος Παλαιτσάκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]