Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τις καταγγελίες του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων ότι κάθε χρόνο χάνονται έσοδα 270 εκατ. ευρώ από τις «γκρίζες» μισθώσεις, ουσιαστικά φωτογραφίζοντας μισθώσεις ακινήτων μέσω ίντερνετ και σχετικών ιστοσελίδων, όπως η Airbnb.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στις αρχές Σεπτεμβρίου με το οποίο θα επιβάλλεται τέλος 3% σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω γνωστών ιστοσελίδων ή ζητούν η κατάθεση του μισθώματος να τους γίνεται μέσω παγκόσμιας χρηματοοικονομικής πλατφόρμας σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.
Χρηματιστήριο: Τι φέρνει το 2025 για μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα
Πληροφορίες του newsmoney.gr αναφέρουν πως η ρύθμιση για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω internet, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή συμφωνίας με τις ξένες εταιρείες που διαχειρίζονται τις διαδικτυακές πλατφόρμες ώστε για κάθε μίσθωση να καταβάλλεται στο ελληνικό Δημόσιο ένα κατ’ αποκοπήν ποσό, της τάξεως των 2 ή 3 ευρώ. Επίσης, τα ποσά θα πρέπει να δηλώνονται στη φορολογική δήλωση και να φορολογούνται με τους συντελεστές με τους οποίους επιβαρύνονται τα εισοδήματα από ενοίκια. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού μητρώου στο οποίο όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν με αυτόν τον τρόπο τα ακίνητά τους θα κληθούν να τα δηλώσουν.
Τα ποσά που θα δηλώνονται σε ειδικούς κωδικούς θα προσμετρώνται στο εισόδημα από ενοίκια του ιδιοκτήτη και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% έως τα 12.000 ευρώ, 35% για το εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 35.000 ευρώ και με 45% για το εισόδημα από 35.000 ευρώ και πάνω. Τέλος, προβλέπονται κάποιες μικροδιορθώσεις στο νομικό πλαίσιο για τις αστικές μισθώσεις κατοικιών βραχύβιας διάρκειας.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η ελάχιστη διάρκεια των μισθώσεων κύριων κατοικιών είναι τα τρία έτη. Ετσι,ακόμα και αν υπογραφεί σύμβαση για μικρότερη διάρκεια, ο μισθωτής καλύπτεται για τρία χρόνια.