Οι υπόλοιπες χώρες που έλαβαν βοήθεια από τον ESM απέδειξαν ότι τέτοια μεταρρυθμιστικά προγράμματα όσο δύσκολα και εάν είναι δημιουργούν τις βάσεις για μελλοντική ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Οι 4 χώρες που έλαβαν στο παρελθόν στήριξη αποτελούν επιτυχημένες ιστορίες. Η Ελλάδα είναι στο μεταίχμιο να γίνει το επόμενο επιτυχημένο παράδειγμα ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι την λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι.
Αναφερόμενος στα τρία οικονομικά προγράμματα στήριξης της Ελλάδας τόνισε ότι αποτελούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης διεθνώς με 240 δισ. ευρώ δάνεια. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και των τελευταίων ετών, είπε ο επικεφαλής του ESM.
Αναφέρθηκε στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι επέστρεψαν οι θετικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί με εκτίμηση για 1,9% φέτος, την ανεργία να υποχωρεί στο 20,1% και τις εξαγωγές να αυξάνονται ενώ οι δημοσιονομικές προόδος και οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές.
Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές σε τρεις περιπτώσεις και αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η επιστροφή στις αγορές όμως είναι εύθραυστη και η διατήρηση της εμπιστοσύνης απαιτεί πλήρη προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις .
Μιλώντας για την τελευταία αξιολόγηση είπε ότι για να κλείσει απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως τα φορολογικά, τα δημόσια έσοδα, την ενέργεια, τις υποδομές, τις ιδιωτικοποιήσεις και την δικαιοσύνη.
Για το χρέος είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία διότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους,
Ο επικεφαλής του ESM, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελαφρύνσης στο Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.
Για την περίοδο μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος είπε ότι η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με άλλες χώρες που ήταν στο πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στην συνεργασία του ESM με την Ελληνική ΕΈνωση Τραπεζών τόνισε ότι ήταν πολύ υποβοηθητική στον σχεδιασμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόοδο του τραπεζικού συστήματος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (πρόσφατες πωλήσεις), επισημαίνοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]