Μετά τη χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της παρουσίας του Ταμείου και τη μεταμνημονιακή περίοδο, μάλλον με άλλο ρόλο, η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung έφερνε στο φως ένα νέο γερμανικό σενάριο.
Η νέα εκδοχή της λύσης για την ελάφρυνση του χρέους θέλει το ενδεχόμενο της «διόγκωσης» του «μαξιλαριού» που θα έχει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα από το υπόλοιπο των 27 δισ. ευρώ του δανείου του ESM με αντάλλαγμα τον περιορισμό των ετών που θα επιμηκυνθούν τα δάνεια ύψους 130,9 δισ. ευρώ του EFSF, που είναι και το βασικό ζητούμενο της όλης διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με το νέο γερμανικό σενάριο, για κάθε επιπλέον 5 δισ. ευρώ που θα μπορεί να ζητήσει η Ελλάδα για μετά θα αφαιρούνται 2 χρόνια από τη μελλοντική επιμήκυνση των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας. Ως γνωστό, μέχρι στιγμής οι Γερμανοί πρότειναν την επέκταση των ωριμάσεων των δανείων του EFSF από 3 έως 5 χρόνια ενώ οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούσαν έως και 10 χρόνια ενώ το ΔΝΤ ζητούσε από 10 έως και 15 χρόνια.
Ηδη έχει συμφωνηθεί μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα να πάρει μια μεγάλη δόση της τάξης των 12,7 δισ. ευρώ, από τα οποία 10 δισ. θα ήταν το απόθεμα ρευστότητας για μετά το πρόγραμμα. Με βάση το γερμανικό σχέδιο, όπως παρουσιάζεται από την SZ, σημείο αναφοράς θα είναι η επιμήκυνση των 10 ετών που ζητά και ο ESM. Αν λοιπόν η Ελλάδα ζητήσει να πάρει «μαξιλάρι» 15 δισ. ευρώ τότε η επιμήκυνση των δανείων θα είναι 8 χρόνια, αν ζητήσει 20 δισ. ευρώ τότε η επιμήκυνση θα είναι έξι χρόνια κ.ο.κ
Στο μεταξύ, από τις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωνε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με μόνο βέβαιο την ενισχυμένη εποπτεία μετά το πρόγραμμα, τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να καταλήξουν στις 21 Ιουνίου σε μια συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους, τον καθορισμό της τελευταίας δόσης, την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου και την επιτήρηση της επόμενης μέρας.
Αναφορικά με το χρέος, η ευρωπαϊκή πηγή αναφέρθηκε σε τρία βασικά μέτρα ελάφρυνσης: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης (130,9 δισ. ευρώ), την πρόωρη επαναγορά μέρους ή ολόκληρου του ποσού των δανείων του ΔΝΤ (11,5 δισ. ευρώ), την επιστροφή των κερδών (4 δισ. ευρώ) της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Σε σχέση με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, είπε ότι θα είναι μεγάλη, ωστόσο δεν την προσδιόρισε, το ΔΝΤ ζητούσε πάνω από 10 χρόνια και οι Γερμανοί δίνουν 5 χρόνια, προφανώς θα είναι λίγο παραπάνω από την τελευταία θέση του Βερολίνου.
Οπως είπε, σε κάθε περίπτωση οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την πρώτη δεκαετία θα είναι κοντά στις 7 μονάδες του ΑΕΠ ετησίως και μετά την επόμενη δεκαετία θα παραμείνουν κάτω από τις 10 μονάδες.
Μάλιστα, η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ (έχουν υψηλό επιτόκιο 3% και πρέπει να εξοφληθούν τα επόμενα χρόνια) και η μετατροπή τους σε μακροχρόνια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα με επιτόκιο 1% θα ελαφρύνουν ακόμη περισσότερο τις δανειακές ανάγκες τις Ελλάδας την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με την κοινοτική πηγή, οι αγορές σαφώς και ενδιαφέρονται για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά αυτό που θα προσέξουν είναι την εξέλιξή του μέχρι το 2030-2035 και όχι τι θα συμβεί το 2050. Προφανώς θέλουν να είναι σίγουρες πως αν δανείσουν την Ελλάδα θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω στη διάρκεια των επόμενων 15 ετών.
Σε σχέση με τη δόση που θα είναι μεγάλη, είπε ότι θα χτιστεί ένα δημοσιονομικό «μαξιλάρι» 20 δισ. ευρώ για να διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2020.
Αναφορικά με την επιτήρηση μετά την 20 Αυγούστου, αυτή θα είναι ενισχυμένη, θα ανανεώνεται κάθε εξάμηνο για όσο κριθεί απαραίτητο, ενώ θα βασίζεται στο λεγόμενο «δίπτυχο» του συμφώνου σταθερότητας, αλλά προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα.
Νίκος Μπέλλος
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]