Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η προετοιμασία του Εurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου σχεδιάζεται η λήψη συνολικής απόφασης για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει το χρέος, την έξοδο από το πρόγραμμα μαζί με την τελευταία δόση και την επιτήρηση της επόμενης μέρας. Είναι προφανές ότι οι συζητήσεις δεν θα ολοκληρωθούν σήμερα, άλλωστε οι διαφωνίες που υπάρχουν δεν είναι τεχνικού χαρακτήρα, απαιτούν πολιτικές φάσεις, που σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή.
Οπως ανέφερε χθες κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, στο ζήτημα του χρέους δεν υπάρχει προς το παρόν κατάληξη σε σχέση με ένα από τα σημαντικότερα μέτρα ελάφρυνσης που είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης (130,9 δισ. ευρώ). Εξακολουθεί δηλαδή να υπάρχει η πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ του Βερολίνου που αρχικά μιλούσε για 2-3 χρόνια και τώρα για 5 χρόνια και του ΔΝΤ που ζητούσε πάνω από 10 χρόνια. Προσέγγιση στην πρόωρη επαναγορά των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ (10,5 δισ. ευρώ) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς και στην επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Ωστόσο τα δύο αυτά μέτρα δεν είναι εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά στην ελάφρυνση του χρέους.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, με δεδομένες τις πολύ λίγες πιθανότητες συμμετοχής του, αυτό που ενδιαφέρει πλέον τους Ευρωπαίους είναι να πάρει από τον διεθνή οργανισμό μια μορφή πιστοποίησης πως το χρέος είναι βιώσιμο και πέραν του 2030 ώστε οι επενδυτές που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα να έχουν ορατότητα. Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την ελληνική πλευρά για τις τελευταίες ενέργειες που έγιναν από την κυβέρνηση (πολυνομοσχέδιο).
Αντίθετα, σημαντικό πρόβλημα υπάρχει με τη δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα στοιχεία που έστειλε τις προηγούμενες μέρες η Αθήνα για την εξόφληση προηγουμένων οφειλών είναι ανεπαρκέστατα και, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, εάν η Ελλάδα δεν έβγαινε τώρα από το πρόγραμμα, τα χρήματα αυτά δεν θα δίνονταν.
Ωστόσο, επειδή ο αντίκτυπος της ακύρωσης της δόσης θα ήταν πολύ αρνητικός για τη χώρα, οι θεσμοί θα εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια ώστε ακόμη και την τελευταία στιγμή που λήγει η προθεσμία, δηλαδή στις 15 Ιουνίου, να καταστεί δυνατή η εκταμίευση. Για να γίνει όμως αυτό διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να τρέξει τις επόμενες μέρες και να φέρει πρόσθετα στοιχεία για το ποσό των αποπληρωμών.
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]