Σημειώνεται, ακόμη, ότι κρίσιμες συζητήσεις για το χρέος θα διεξαχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο πλαίσιο του Washighton Group, στο περιθώριο της συνόδου των G7 στον Καναδά.
Το έγγραφο του ΟΔΔΗΧ αποτυπώνει την εικόνα του χρέους κατά το τέλος Μαρτίου. Σε απόλυτους αριθμούς φτάνει στα 343,73 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 22,5 δις. ευρώ αφορούν σε repos (πρόκειται δηλαδή για εσωτερικό δανεισμό και «αξιοποίηση» των διαθεσίμων που έχουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης) και τα 14,33 δις. ευρώ έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου με μέγιστη διάρκεια το ένα έτος τα οποία και ανακυκλώνονται συνεχώς καθώς αντικαθίστανται από νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι:
1. Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθούμε να οφείλουμε 10,441 δις. ευρώ. Το χρέος αυτό πρέπει να αποπληρωθεί από το 2018 έως το 2024. Αν αποπληρωθεί το χρέος του ΔΝΤ δεν υπάρχει δυνατότητα εποπτείας της χώρας από το Ταμείο. Η αποπληρωμή μπορεί να γίνει είτε πρόωρα (αν αποφασιστεί να εκταμιευτούν πόροι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης) είτε στην… ώρα του.
2. Η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει διμερή δάνεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Ανέρχονται στα 52,9 δις. ευρώ (σ.σ τα περισσότερα είναι από την Γερμανία) ενώ η αποπληρωμή τους ξεκινάει από το 2020 και φτάνει έως το 2041. Προς το παρόν δεν έχει ακουστεί κάτι για αναχρηματοδότηση ή επιμήκυνση των συγκεκριμένων δανείων κάτι που μπορεί να γίνει μόνο σε συμφωνία με τα εθνικά κοινοβούλια.
3. Τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 43.874 δις. ευρώ ενώ η περίοδος αποπληρωμής τους ξεκινά το 2034 και ολοκληρώνεται το 2060. Το ποσό αυτό θα αλλάξει και πάλι μέσα στον Ιούνιο αλλά και τον Αύγουστο όταν θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση των κεφαλαίων από το 3ο δανειακό πρόγραμμα.
4. Το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους αφορά στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Είναι το τμήμα του χρέους για το οποίο συζητείται η επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής ακόμη και κατά 15 χρόνια. Με τα τωρινά δεδομένα, η αποπληρωμή ξεκινάει το 2023 και φτάνει στο 2056. Η Γερμανία θέλει επιμήκυνση κατά τέσσερα χρόνια και το ΔΝΤ επιμήκυνση κατά 15 χρόνια προκειμένου η αποπληρωμή του χρέους να επεκταθεί έως και το 2070.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
5. Οι οφειλές από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέρχονται στα 7,985 δις. ευρώ.
6. Το ελληνικό δημόσιο χρωστάει στην Τράπεζα της Ελλάδας 2,847 δις. ευρώ.
7. Τα ομόλογα που διακρατούνται από την ΕΚΤ (SMP) ανέρχονται στα 9,545 δις. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος τους αποπληρώνεται έως το 2026. Για αυτά τα ομόλογα συζητείται η σταδιακή επιστροφή των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ στην Ελλάδα
8. Τα ομόλογα από την αγορά, έχουν περιοριστεί στα 39,988 δις. ευρώ. Το 2018 δεν υπάρχει καμία λήξη ενώ το 2019 πρέπει να καταβληθούν τρία δις. ευρώ και το 2022 άλλα τόσα.
9. Τα ANFAs δηλαδή τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης ανέρχονται στα 3,3 δις. ευρώ. Και γι’ αυτά συζητείται η επιστροφή των κερδών.
Συνολικά, για την περίοδο έως και το 2020 απαιτούνται περίπου 20 δις. ευρώ για να εξυπηρετηθεί το χρέος αν εξαιρεθούν τα έντοκα γραμμάτια και τα repos που ούτως ή άλλως θα ανακυκλωθούν από την εσωτερική αγορά. Έτσι, ένα «μαξιλάρι» 20 δις. ευρώ φτάνει για να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι και το τέλος του 2020.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]