Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η κρίσιμη συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς καμία ανακοίνωση για το ελληνικό χρέος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν έχει ακόμη βρεθεί η χρυσή τομή.
Σημειώνεται πως το deadline που έχει δώσει το ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα. Οι διαφωνίες ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία παραμένουν δύο και έχουν να κάνουν με τον χρόνο παράτασης στις αποπληρωμή των ελληνικών χρεών με το ταμείο να μιλά για 15 έτη και την γερμανική πλευρά να μην θέλει παράταση μεγαλύτερη των πέντε ετών αλλά και τον μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με το ΔΝΤ να ζητά πλήρως αυτοματοποιημένο μηχανισμό και την Γερμανία να συζητά για μηχανισμό συνδεδεμένο με πολιτικές.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της στρέφει το βλέμμα για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Παρά την πρόσφατη αισιοδοξία των Βρυξελλών ότι η συνάντηση του Καναδά θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση, φαίνεται ότι οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες.
Προϋπολογισμός 2025: Τα 16 SOS για το τι έρχεται - Οι 12 μειώσεις φόρων
Η γερμανική πλευρά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς καλείται να λύσει μία πολύ δύσκολη εξίσωση. Να βρει δηλαδή έναν τρόπο που θα επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως ζητεί το γερμανικό Κοινοβούλιο για να δώσει την έγκρισή του στην τελευταία εκταμίευση και από την άλλη, η ελάφρυνση του χρέους που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Ταμείου να μην είναι απαγορευτική και πάλι για το Κοινοβούλιο.
Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί μία λύση, ενώ η γερμανική στάση όλο αυτό το διάστημα ήταν ιδιαίτερα αρνητική σε όλες τις διαπραγματεύσεις, επιμένοντας όχι μόνο σε μία όσο το δυνατόν μικρότερη ελάφρυνση, αλλά όποια τελικά καταλήξει να είναι, να συνδεθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Τι ζητεί το ΔΝΤ
Το Ταμείο από την πλευρά του επιμένει ακόμη σε θέσεις που πόρρω απέχουν από αυτές της Γερμανίας, καθώς θεωρεί ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο για να το καταστήσει βιώσιμο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει μία επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος (ΕFSF) για 10-15 χρόνια τουλάχιστον (η Γερμανία θέλει πολύ μικρότερη).
Συγχρόνως ζητεί ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους να τίθεται σε λειτουργία απολύτως αυτόματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα, καθώς τα χρονικά όρια έχουν εξαντληθεί. Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, για να προχωρήσει σε εκταμίευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και μία αξιολόγηση, κάτι το οποίο χρονικά δεν θα είναι εφικτό αν η συμφωνία για το χρέος δεν γίνει τις επόμενες ημέρες.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]